PREŽIVJELA HOLOKAUST

Američka Jevrejka Marione Ingram: Želim da Amerika prestane finansirati masakr u Gazi

Ovdje sam da protestujem protiv masakra u Gazi. Želim da Amerika prestane da finansira ovaj masakr

Američka Jevrejka. Anadolija

Anadolija

27.4.2024

Američka Jevrejka, 88-godišnja Marione Ingram, koja učestvuje na skupovima podrške Gazi koji su se proširili i na američkim univerzitetima, kaže za studente koji protestuju protiv Izraela da su heroji.

- Preživjela sam holokaust. Ovdje sam da protestujem protiv masakra u Gazi. Želim da Amerika prestane da finansira ovaj masakr. Želim da Izrael prestane da bombarduje svoje komšije - rekla je ova aktivistica koja je zajedno sa stotinama studenata učestvovala na protestima u kampusu Univerzitetu George Vašington.

Okončati masakr nad civilima

Ingram je u razgovoru za agenciju Anadolija rekla da je njena najveća želja da se okonča masakr nad civilima u Gazi.

Kako je rekla, vrlo je važno da se studenti i univerzitetski profesori okupljaju u kampusu na protestima, iako se izlažu riziku.

Poručila je da će se na taj način njihov glas čuti u cijelom svijetu, te uputila oštru kritiku protiv izraelske vlade i američke administracije zbog podrške Tel Avivu.

- Pobijeno je više od 34.000 ljudi, od kojih je 15.000 djece - rekla je Ingram, dodajući da se ovdje ne radi o samoodbrani.

Naglasila je da svaki Palestinac ima pravo živjeti koliko i Izraelci.

- Voljela bih da Izraelci i Palestinci mogu živjeti bez zida koji ih razdvaja. Ovdje sam upravo zbog mira - kazala je ova mirovna aktivistica.

Ingram je učestvovala i na antiratnim protestima šezdesetih godina, dodajući da su upravo takve akcije bile dovoljno snažne da značajno utječu na odluke političara.

Policija provodi nasilje

Rafi, student na Univerzitetu George Washington, istakao je da je poražavajuće da policija provodi nasilje protiv demonstranata na nekim američkim univerzitetima.

Podsjetio je da su pojedinim demonstrantima ruke bile vezane na leđima i podvrgnuti su policijskom nasilju, dodajući da je to krajnje nehumano.

"Naša je moralna dužnost da ustanemo i pružimo otpor, zahtijevajući da američka vojska prestane pomagati cionistički režim i kompanije koje sarađuju sa Izraelom", rekao je ovaj student, napominjući da će se nastaviti protiviti korištenju državnog budžeta za ubijanje Palestinaca.

Nada, studentica istog univerziteta, ističe da je strašno ono što se dešava u Gazi.

- Ovo je genocid i mi, kao studenti, imamo moć da promijenimo ovu situaciju jer smo svjesni da naše institucije doprinose milionima dolara izraelskoj ratnoj mašineriji - rekla je Nada.

Naglasila je da je vrlo važno da se svi suprotstave vojnim strukturama koje pomažu ubijanje civila u Gazi.

- Naša je dužnost da to zaustavimo - kazala je ova studentica, dodajući da njihov protest na koji način nije antisemitizam.

Protesti protiv izraelskog napada na Gazu proširili su se širom SAD-a nakon što je više od 100 ljudi uhapšeno na Univerzitetu Columbia u New Yorku prošle sedmice kada je policija pokušala "očistiti" kampus.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.