NA ZAPADNOJ OBALI

Francuska zabranila ulazak za 28 ilegalnih jevrejskih doseljenika zbog nasilja nad Palestincima

Francuska ponovo potvrđuje svoju snažnu osudu ovog neprihvatljivog nasilja

Kako se tvrdi nasilja nad Palestincima na Zapadnoj obali. AP

Anadolija

13.2.2024

Francuska je u utorak uvela zabranu ulaska za 28 ilegalnih jevrejskih doseljenika zbog, kako se tvrdi nasilja nad Palestincima na Zapadnoj obali, javlja Anadolija.

Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je saopštenje u kojem osuđuje nasilje i tvrdi da je odgovornost izraelskih vlasti da zaustave takve akcije i da procesuiraju počinioce.

- Francuska ponovo potvrđuje svoju snažnu osudu ovog neprihvatljivog nasilja. Kao što smo mnogo puta rekli, odgovornost je izraelskih vlasti da tome stanu na kraj i procesuiraju počinioce - navodi se u saopštenju.

Francuska je izrazila podršku primjeni sankcija protiv jevrejskih doseljenika na evropskom nivou i potvrdila posvećenost radu sa evropskim partnerima u tom cilju.

- Aktivnost naseljavanja je nezakonita prema međunarodnom pravu i mora se zaustaviti. Njen nastavak je nespojiv sa stvaranjem održive palestinske države, što je jedino rješenje da se osigura da Izraelci i Palestinci mogu živjeti jedni pored drugih u miru i sigurnosti - dodaje se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.