POSJETA LONDONU

Načelnik Čengić boravio u posjeti Londonu: Velika Britanija nastavlja pružati podršku BiH

Tokom posjete, naglašeno je kako je Velika Britanija kosponzor i važna podrška usvajanju rezolucije o genocidu u Srebrenici

Načelnik Čengić boravio u posjeti Londonu: Velika Britanija nastavlja pružati podršku BiH. Općina Stari Grad

Marketing

17.5.2024

Načelnik Općine Stari Grad, Irfan Čengić, boravio je u radnoj posjeti Londonu, gdje je uspostavio važne kontakte i održao niz sastanaka sa zvaničnicima Velike Britanije. Tokom posjete, naglasak je stavljen na podršku Velike Britanije usvajanju rezolucije o genocidu u Srebrenici, na političku situaciju u BiH, ali i saradnju sa lokalnim zajednicama u Londonu.

Tokom posjete, naglašeno je kako je Velika Britanija kosponzor i važna podrška usvajanju rezolucije o genocidu u Srebrenici, u veoma važnoj borbi za istinu koju predvodi predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović. Na ovu temu, načelnik Čengić razgovarao je u Domu lordova sa Lordom Nickom Bourneom i sa Waqar Azmijem, predsjednikom "Remembering Srebrenica".

Istakao je kako je sa zastupnikom u Parlamentu Velike Britanije Stephenom Doughtyem, koji je ujedno ministar u sjeni za Europu, Sjevernu Ameriku i prekomorske teritorije, razgovarao o političkoj situaciji u BiH, te o važnosti redovne razmjene informacija i pogleda na situaciju sa zastupnicima koji su zaduženi za naš region. Veoma je važno naglasiti da Velika Britanija nastavlja pružati podršku BiH te će ta politika biti nastavljena.

Načelnik Čengić boravio u posjeti Londonu: Velika Britanija nastavlja pružati podršku BiH. Općina Stari Grad

Organiziran je susret i sa vijećnikom u Skupštini Londona, Bassam Mahfouzom. Ovom prilikom, razgovarali su o pobjedi Laburista na nedavnim izborima u Londonu, za treći uzastopni mandat Sadiqa Khana, kao i o primjerima dobrih javnih politika koji se mogu odnositi i na našu lokalnu zajednicu.

Održan je i sastanak sa David Evansom, generalnim sekretarom Laburističke partije, gdje je bilo govora o daljoj saradnji i podršci od ove partije.

“Posebno sam se zahvalio za značajan doprinos i pomoć koju imamo godinama unazad. Prema svim anketama, na narednim izborima u Velikoj Britaniji Laburisti bi mogli preuzeti vlast, zbog čega je naša saradnja još od većeg značaja za interes Bosne i Hercegovine”, istakao je načelnik Čengić.

Imao je i susrete na kojima se razgovaralo o mogućnostima saradnje sa lokalnim zajednicama u Londonu. Posjeta je protekla uz pomoć Ambasade Bosne i Hercegovine u Londonu.

“Posjetili smo i Ambasadu Bosne i Hercegovine u Londonu i razgovarali sa ambasadorom Osmanom Topčagićem. Dobili smo pomoć u pripremi i organizaciji svih sastanaka, te razgovarali o brojnim aktivnostima ambasade koje će se realizovati u narednom periodu”, poručio je načelnik Čengić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.