NAGLE PROMJENE VREMENA

Temperaturni šokovi već ostavljaju trag na prinosima: Narod voće i povrće kupuje za marku

Domaće jagode i trešnje skuplje nego lani, kilogram se prodaje za 8 KM

Na mostarskoj tržnici: Ima svega, ali cijene previsoke. M. Smajkić / Avaz

Meliha Smajkic

27.4.2024

Temperaturni šokovi posljednjih dana, ali i kiša, bura, pa i grad koji je sredinom sedmice zabilježen u pojedinim dijelovima, utjecali su na cijene voća i povrća u Hercegovini, ponajviše domaćeg.

Tako su sezonu domaćeg voća i povrća otvorile jagode, a ovih dana stigle su i prve trešnje, koje nerijetko zovu "aprilke“, mladi krompir, mladi luk u glavici, ali i grašak.

Narod ne kupuje na kilogram

Dugogodišnja prodavačica na mostarskoj tržnici Olga Šindik kaže nam da su nagle promjene vremena utjecale na brojne tradicionalne poljoprivredne kulture.

- Imam stalne mušterije, ima, naravno, i onih koji se žale na cijene, ali znaju da je domaće, pa opet kupe. Istina, već duže vrijeme narod ne kupuje na kilogram, već se traži za marku, dvije - govori nam ona.

Tako su lani u ovo doba trešnje i domaće jagode bile šest KM, a sada su osam maraka po kilogramu! Mladi grašak ima istu cijenu. Kupus, raštika i zeleni luk, kao i paradajz, paprike, krastavci, tikvice i prasa prodaju se po cijeni od 5 KM za kilogram.

Najjeftiniji mladi kupus

Kilogram mladog luka u glavici košta 4 KM, koliko i špinat, a brokule između 6 i 8 KM.

Cijena mladog krompira je od 3,5 do 4 KM, mrkve i blitve 3 KM, bijelog luka između 12 i 15 KM po kilogramu. Najjeftiniji je mladi kupus koji se prodaje za 2 KM po kilogramu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.