PRAVILNA PREHRANA

Kako da održite zdravlje: Cjelovite žitarice, voće i povrće uvrstite na jelovnik

Zeleno lisnato povrće bogato vitaminom C, vitaminom K i željezom

Izvrsno za tijelo. Avaz

Z. K.

30.3.2024

Proljeće je vrijeme obnove, kada priroda buja i mijenja se oko nas. Tokom ove sezone, naše tijelo također prolazi kroz promjene i treba pravilnu prehranu kako bi bilo zdravo i vitalno. Ovo su najbolje namirnice koje trebamo jesti u proljeće kako bismo poboljšali svoje zdravlje.

Svježe voće i povrće  

Proljeće donosi raznovrsno voće i povrće koje je izvrsno za naše tijelo. To uključuje jagode, trešnje, marelice, ananas, grašak, mrkvu, mladi luk ili špinat. Ova hrana je bogata vlaknima, antioksidansima, vitaminima i mineralima koji su ključni za održavanje zdravlja. Vlakna poboljšavaju probavu i održavaju zdravu težinu, dok antioksidansi štite naše tijelo od oksidativnog stresa.

Zeleno lisnato povrće  

Zeleno lisnato povrće poput blitve, kelja ili salate dostupno je u izobilju. Ove biljke su bogate hranjivim tvarima poput vitamina C, vitamina K, željeza. One su također dobar izvor vlakana i antioksidansa. Zeleno lisnato povrće može pomoći u detoksikaciji tijela, podržati zdravlje srca i poboljšati opću dobrobit.

Cjelovite žitarice  

Cjelovite žitarice su izvrsni izvori proteina, vlakana i složenih ugljikohidrata. Ove namirnice pružaju dugotrajnu energiju, pomažu u održavanju zdrave razine šećera u krvi i podržavaju rast i obnovu tijela. Dodavanje cjelovitih žitarica u svoju prehranu u proljeće može pružiti potrebne hranjive tvari za održavanje zdravlja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.