HISTORIJSKA ODGOVORNOST

Muftija Dedović pisao Mariću: Pravno nasilje u Mostaru mora prestati

Ovo pismo je, osim Mariću, poslano i Klubu vijećnika Bošnjaka u GV Mostra, reisu Kavazoviću, te OHR-u i Ambasadi SAD

Muftija Dedović uputio pismo. Facebook

E. Ć.

7.5.2024

Mostarski muftija Salem Dedović, upitio je pismo predsjedniku Gradskog vijeća Salemu Mariću u kojem traži da Gradsko vijeće razmatra legitimni zahtjev Islamske zajednice za izgradnjom Interkulturnog centra Mevlana.

Ovo pismo je, osim Mariću, poslano i Klubu vijećnika Bošnjaka u GV Mostra, reisu Kavazoviću, te OHR-u i Ambasadi SAD.

U pismu stoji:

- Obraćamo Vam se sa zahtjevom da se na sjednici Gradskog vijeća razmotri zahtjev Islamske zajednice za izgradnju Interkulutrnog centra “Mevlana” u Centralnoj zoni Grada Mostara, a na lokalitetu Lakišića harema.

Manipulacije i pusta obećanja

Na muslimanskom Lakišića haremu punim intenzitetom odvija se izgradnja Hrvatskog narodnog kazališta kao jasno definisane ustanove sa prefiksom hrvatski u svom imenu i sadržaju, čak šta više ona uveliko premašuje gabarite iz sporne odluke kojom je uvećana kvadratura objekta, čemu su prethodile brojne nelogičnosti i nezakonitosti, a Islamskoj zajednici onemogućen je pristup njenom sakralnom lokalitetu manipulacijama i pustim obećanjima da se to ne može desiti sve do donošenja Regulacionog plana.

Gradnja koja se odvija u Centralnoj zoni Grada Mostara, iako davno od Međunarodne zajednice okarakterisana kao nelegalna, uporno se od strane aktuelne gradske administracije i gradonačelnika Grada Mostara predstavlja zakonitom, pozivajući se na dokumente koji su izdati u vremenu kad je Mostar bio podijeljen na istočni i zapadni dio Grada.

Onemoguéavanje pristupa Islamskoj zajednici lokalitetu Lakišića harema i u sadašnjem trenutku kada smo mi raniji projekt Islamskog kulturnog centra prenamjenili u potpuno novi koncept interkulturne naravi i sadržaja predstavlja najgrublje ograničavanje vjerskih prava i sloboda muslimanskoj zajednici koja je u ovom Gradu po brojnosti skoro jednaka katoličkoj zajednici.

Treba uzeti u obzir da je također u okviru Centralne zone započeta i konkatedralna crkva na privatnoj imovini, gdje se aktuelna gradska vlast kao sljednik nekadašnje opštine Mostar Jugozapad sa hrvatskom većinom pojavljuje da obešteti ranije vlasnike i tako omogući nastavak gradnje jednoj vjerskoj zajednici.

Oduzeta imovina

S druge strane Islamskoj zajednici je oduzeto bez ikakvog obeštećenja kroz sve političke sisteme vise od 19 dunuma vakufske imovine u centru Mostara, a pravnim i političkim nasiljem se jedan jedini preostali dio čestice Lakišića vakufa pokušava oteti i na njemu graditi neki “trg”, odnosno time eliminisati za sva vremena pravo IZ-a da uđe u posjed svoje imovine i na tom mjestu izgradi centar “Mevlana”, što će biti doprinos multietničkoj slici i dijalogu među narodima, religijama i kulturama Mostara i Bosne i Hercegovine u cjelini.

Gradsko vijeće kao zakonodavni organ najrelevantnije je tijelo koje se neodložno treba pozabaviti pitanjem koje zaokuplja ne samo mostarsku, već i cjelokupnu bosanskohercegovačku javnost, pa i šire.

Gospodo vijećnici, na vama je historijska odgovornost i obaveza vam je da kao naši izabrani predstavnici ovom pitanju posvetite dužnu pažnju i da spriječite dugogodišnju nepravdu koja se čini Islamskoj zajednici i muslimanima ovoga Grada. Jasno je da se dozvola mora i može izdati i da su svi izgovori da to ne može nacionalisticki i ideološki obojeni – stoji u pismu juftije Dedovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.