RAKETE ATACMS

Rusi tvrde: Krim navodno napadnut moćnim projektilima koje je Ukrajini tajno poslao Bajden

Neprijatelj pokušava uništiti čitava područja protuzračne odbrane, piše u prepisci objavljenoj na platformi X

Rakete ATACMS. Mreža X

N. Aj.

29.4.2024

Ukrajinske snage navodno su napale ruske sisteme protuzračne odbrane na okupiranom poluotoku Krimu.

Izvještaji s platforme X pokazuju da je Ukrajina napala rusku protuzračnu odbranu taktičkim balističkim projektilima u rtu Tarhankut, na zapadu Krima. 

Paničan izvještaj

Profil War Translate objavio je snimak zaslona poruka s ruskih kanala u kojima se panično izvještava o napadu koji se navodno dogodio u subotu tokom noći.

- Noću je neprijatelj napao jedinice sistema protuzračne odbrane na rtu Tarhankut raketama ATACMS, vjerojatno s kasetnom bojevom glavom. Neprijatelj pokušava uništiti čitava područja protuzračne odbrane; predviđaju se pojačani napadi u pokušaju Kijeva da organizira informativne i borbene akcije za Dan pobjede i inauguraciju vrhovnog zapovjednika - stoji u prijevodu.

Ukrajina je 23. avgusta 2023. uništila ruski protuzračni sistem S-400 u rtu Tarhankut.

- S obzirom na ograničeni broj takvih sistema u neprijateljskom arsenalu, ovo je bolan udarac sistemu protuzračne odbrane okupatora - rekli su obavještajni dužnosnici iz Ukrajine.

U aprilu je Ukrajina napala veliki ruski aerodrom u Džankoju na Krimu. Taj je napad bio prvi put da su ukrajinske snage koristile nove projektile ATACMS koje im je u tajnosti poslao SAD. Još nije poznato je li u napadu na rt Tarhankut korišteno oružje koje je poslao SAD.

Rakete dugog dometa poslane su Ukrajini ranije ove godine na zahtjev američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden). Glasnogovornik State Departmenta Vedant Patel rekao je da isporuka isprva nije bila javno objavljena "kako bi se održala operativna sigurnost za Ukrajinu".

Eskalacija rata

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Džejk Salivan (Jake Sullivan) potvrdio je novinarima prošle sedmice da je Ukrajini isporučen "značajan broj" projektila, koji mogu pogoditi ciljeve udaljene do 450 kilometara.

Pentagon je isprva dugo odgađao isporuku projektila dugog dometa zbog straha da bi ih Ukrajina mogla koristiti za udare na mete duboko unutar ruskog teritorija, što bi potencijalno izazvalo eskalaciju rata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.