INFORMACIJA ZA JAVNOST

Načelnik Čengić: Imat ćemo sistemsko i najveće ulaganje u civilnu zašitu do sada

Općina Stari Grad Sarajevo: Najveće ulaganje u civilnu zaštitu do sada

Načelnik Čengić: Imat ćemo sistemsko i najveće ulaganje u civilnu zašitu do sada. Općina Stari Grad

13.5.2024

Današnje postrojavanje struktura zaštite i spašavanja Službe civilne zaštite Općine Stari Grad Sarajevo dio je programa svečanog obilježavanja 02. maja, Dana Općine Stari Grad.

Pored uposlenika Službe civilne zaštite Općine Stari Grad, u postrojavanju učestvovali su i Gorska služba spašavanja Trebević, Dobrovoljno vatrogasno društvo Vratnik, Dom zdravlja Stari Grad Sarajevo i Crveni krst Općine Stari Grad. Zahvaljujući ovim službama, Općina Stari Grad spremno može dočekati eventualne nepogode, prirodne nesreće, kao i sve ostale nepredviđene situacije i izazove.

"Ulažemo u civilnu zaštitu više nego ikada do sada, prvi put održavamo vježbe, edukacije i sistemsko, namjensko i zakonito opremanje struktura Civilne zaštite Općine Stari Grad”, istakao je u svom govoru načelnik Irfan Čengić.

Prisutne je upoznao sa tim da je ove sedmice sa direktorom Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, Dženanom Brkanićem, potpisao tri ugovora i anexe ugovora o dodjeli sredstava za opremanje općinskih struktura zaštite i spašavanja, vrijednosti oko 450.000 KM.

"Usvojili smo programe i planove rada OSCZ kao i Plan javnih nabavki, kojim planiramo najveća ulaganja do sada u opremanje struktura civilne zaštite. Naglašavam namjensko i zakonito opremanje, jer nenamjensko trošenje sredstava Civilne zašite OSG je predmet potvrđene optužnice pred Tužilaštvom Kantona Sarajevo”, naglasio je načelnik u svom govoru.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Pokazna vježba je organizirana sa ciljem pripremanja, vježbanja i preventivnog djelovanja Službe civilne zaštite i službi zaštite i spašavanja Općine Stari Grad.

Vježbu su izveli pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vratnik i Gorske službe spašavanja Trebević.

Naime, GSS Trebević od decembra prošle godine zvanično je služba spašavanja Općine Stari Grad, te po prvi put učestvuje u smotri i pokaznoj vježbi. Jedna ekipa GSS Trebević, zajedno sa pripadnicima DVD „Vratnik“, učestvovali su u vježbi spašavanja osoba iz putničkog vozila u koritu rijeke Moščanice uz gašenje požara na vozilu.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

"Kada završimo formiranje Javnog komunalnog preduzeća Općine Stari Grad, planiramo i to naše preduzeće proglasiti službom Civilne zaštite Općine Stari Grad, te na taj način povećati kapacitete službe za djelovanje u vanrednim situacijama" naglasio je načelnik Čengić.

Druga ekipa GSS Trebević ukazivala je pomoć dvojici neiskusnih penjača na stijeni. Na kraju, pripadnici DVD „Vratnik“ uz asistenciju KLICO TRANS GRADNJA d.o.o Sarajevo, učestvovali su u vježbi izvlačenja vozila iz korita rijeke.

U vremenu koje slijedi, za dobrobit i sigurnost svojih građana, Općina Stari Grad i Vlada Kantona Sarajevo nastavit će da ulažu u opremanje i dodatnu obuku ovih službi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.