VELIKA BRITANIJA

Slučaj koji je obišao svijet: Ovo su mogući motivi zašto je medicinska sestra ubila sedam beba

Tužilaštvo je porotnicima dalo niz mogućih motiva tokom 10-mjesečnog suđenja u Mančesteru

Lusi Letbi. SWNS

S. S.

18.8.2023

Lusi Letbi ubila je sedam novorođenčadi u britanskoj bolnici u kojoj je radila 2015. i 2016. godine.

Tužilaštvo je porotnicima dalo niz mogućih motiva tokom 10-mjesečnog suđenja u Mančesteru, koje je upravo završilo osuđujućom presudom, koja će biti objavljena u ponedjeljak, piše The Guardian.

Tužilac Nik Džonson (Nick Johnson) sugerisao je da se Letbi, neonatalna medicinska sestra, uživala "igrati Boga" prvo povređujući djecu, a zatim upozoravajući svoje kolege na pogoršanje njihova stanja.

Iznosila je primjedbe, koje je tužilaštvo opisalo kao "predskazivanje propasti", kako se stanje nekih od njenih žrtava pogoršava. Nakon posljednjeg ubistva u junu 2016. godine rekla je ljekarima: "Neće on odavde izaći živ, zar ne?" Dječak rodilje koja je nosila trojke i star samo nekoliko dana ubrzo je preminuo. Letbi, koja je tada bila u srednjim 20-im godinama, dala je slične komentare u dva prethodna ubistva.

Džonson je porotnicima rekao: "Znala je šta će se dogoditi. Ona je kontrolisala stvari. Uživala je u onome što se događalo. Predviđala je stvari za koje je znala da će se dogoditi. Ona se zapravo igrala Boga."

Stanje se počelo pogoršavati

Roditelji i medicinske sestre opisali su u više navrata kako se Letbi neobično ponašala kad se stanje novorođenčadi počelo pogoršavati. Kad je dijete poznato kao Čajld I umrlo nakon ponovljenih napada Letbi, roditelji ove djevojčice rekli su policiji kako se sjećaju da se medicinska sestra "smiješila i pričala o tome kako je bila prisutna na njenom prvom kupanju i koliko joj se to svidjelo".

Džonson je sugerirao da je "bila uzbuđena zbog tuge i očaja kojima je svjedočila u toj sobi". Ona je prilikom svjedočenja odgovorila: "Apsolutno ne, nije tako."

Letbi je također na Facebooku tražila porodice svojih žrtava. Često bi ih tražila nekoliko u razmaku od nekoliko minuta, naizgled tražeći izraze tuge, objavilo je tužilaštvo. Tražila ih je na godišnjice smrti njihove djece, a čak ih je pretraživala i na Božić. Medicinska sestra je u svoju odbranu rekla da je pretraživala sve vrste ljudi, ne samo roditelje djece na odjelu.

Tužilaštvo je tvrdilo da je Letbi bila u tajnoj vezi s oženjenim ljekarom, koji je radio u bolnici Countess of Chestera i ne može biti imenovan iz pravnih razloga, iako je medicinska sestra to više puta demantirala.

SMS-ovi prikazani sudu otkrili su da je par redovno slao poruke, izmjenjivao emotikone ljubavnih srca i da su se susreli nekoliko puta izvan posla - uključujući jednodnevni izlet u London - čak i nakon što je Letbi uklonjena s neonatalnog odjela u julu 2016. godine.

Priroda odnosa

Pričalo se da je priroda njihovog odnosa značajna: on je bio jedan od ljekara koje bi pozvali kad bi se novorođenčadi iznenada pogoršalo. Naudila im je, sugerisano je na suđenju, kako bi pridobila njegovu "ličnu pažnju". Letbi je to negirala.

Kao medicinska sestra grupe 5 Letbi je bila kvalificirana brinuti se za najbolesniju djecu na neonatalnoj jedinici. To je značilo da je često željela biti u dječjoj sobi jedan, odjelu intenzivne njege. Svjedočeći na suđenju, složila se da je posao smatrala manje stimulativnim kada su je dodijelili novorođenčadi kojoj nije bila potrebna toliko liječnička njega.

Tužilaštvo je najbliže priznanju došlo pronalaskom rukom pisanih samoljepljivih papirića pronađenih u Letbinoj torbici nakon njenog hapšenja u julu 2018. Na jednom je napisala: "Ubila sam ih namjerno jer nisam dovoljno dobra da se brinem o njima" i "ja sam zla, učinila sam to." Napisala je i ovo: "Nikad neću imati djecu niti se udati. Nikada neću saznati kako je to imati porodicu."

Letbi je porotnicima rekla da su bilješke lutanja nekoga u duševnoj boli - napisala ih je nakon što je suspendirana s posla čekajući istragu o neobičnim smrtima - i da papiri također sadrže mnoge iskaze nevinosti.

Jasno je da su dokumenti policajcima omogućili pravi uvid u um medicinske sestre serijske ubojice. Pa ipak, čak ni oni nikada nisu izneseni na sudu kao konačan dokaz njenog motiva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.