PLAĆENA 81.000 DOLARA

Dokumenti otkrivaju: Ko je u FUP-u dobio uniforme koje je "donirao" narkobos Tito, na spisku i bivši direktor policije Dragan Lukač!

Tužilaštvo tvrdi da je pet specijalaca FUP-a ( Dražen Čobović, Senad Kadić, Adin Ćatić, Emir Druškić i Dženis Kadrić) čuvalo Gačanina u Sarajevu

Avaz

M. Aš.

29.4.2024

Dok se čeka odluka Suda BiH po žalbi Tužilaštva u predmetu Crna kravata 2, kojom je od 18 osoba za koje je zatražen pritvor, samo troje u Vojkovićima, na vidjelo izlazi drugi detalji vezano za postupanje Federalne uprave policije (FUP) čiji su pripadnici čuvali vođu narkokartela u Sarajevu Edina Gačanina Tita.

Biznismen Memija

Naime, Tužilaštvo tvrdi da je pet specijalaca FUP-a ( Dražen Čobović, Senad Kadić, Adin Ćatić, Emir Druškić i Dženis Kadrić) čuvalo Gačanina u Sarajevu 2016.godine,  gdje ga je ugostio "biznismen" Gordan Memija koji je obuhvaćen istragom i određene su mu mjere zabrane. 

Kakva je oprema "donirana". Avaz

Međutim, interni akti Federalne uprave policije, koji su proslijeđeni Tužilaštvu i na osnovu kojih je i započela akcija Crna kravata otkrivaju nove detalje. 

Tačnije, koju je opremu za Specijalnu jedinicu FUP-a donirao Edin Gačanin, koliko je tačno plaćena, a ko je sve zadužio policijske komplete.

Dokumenti pokazuju da je na spisku i bivši direktor FUP-a Dragan Lukač.

Podsjećamo,Gačanin je dao sredstva u gotovini Erminu Alameroviću zvanom Kiki, vlasniku firme RHEA EXPRES, koju je i uvezao, što je, kako tvrdi Tužilaštvo i priznao. Kikiju su, nakon saradnje s Tužilaštvo, određene mjere zabrane.

Tužilac Sanjin Kulenović rekao je da je uniforma "kupljena parama od prodaje droge."


Ko je sve dobio opremu. Avaz

Radi se, kako je utvrdila interna istraga FUP-a 13.januara 2020.godine o 75 kompletu taktičke opreme Arc teryx LEAF H, te pet alfa jakni - model 13317 - Wolf.

- Ukupna vrijednost opreme iznosila je 81.700 dolara - navodi se.

Dijeljeni po osnovu "poklona".

I izvještaju stoji da je na osnovu podataka iz tabele zaduženja, odnosno izjave komandanta Specijalne policijske jedinice evidentno je da su određene uniforme, odnosno dijelovi opreme dijeljeni po osnovu "poklona".

Tako stoji da je jedan komplet opreme zadužio i tadašnji direktor FUP-a Dragan Lukač. On je uzeo i "borbenu jaknu".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.