IZAZIVANJE MRŽNJE

Prva optužnica za negiranje genocida: Tužilaštvo optužilo Vojina Pavlovića

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, koji je istu potvrdio

Vojin Pavlović. Srna

Z. K.

29.4.2024

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Vojina Pavlovića (48), rođenog u Bratuncu, državljanina Bosne i Hercegovine, za krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje razdora i netrpeljivosti.

Optuženi se tereti da je, u periodu mjeseca juna pa do 12. jula 2023. na području Srebrenice i Bratunca, u vrijeme održavaja komemoracije 11.07.2023. godine i ukopa žrtava genocida u općini Srebrenica, kao predsjednik upravnog odbora Udruženja „Istočna Alternativa“ Republike Srpske svjesno i voljno odobravao izvršenje krivičnog djela genocida, ističući plakate na kojima se javno odobrava i pokušava opravdati zločin utvrđen pravomoćnim presudama MKSJ i Suda BiH.

U optužnici se navodi da je optuženi odobrio i pokušao opravdati zločin genocida organizovanjem javnog skupa, javnosti učinio dostupnim plakate za održavanje skupa, a potom na samom skupu javnosti držao govor kojim se odobrava i pokušava opravdati zločin genocida utvrđen pravosnažnim presudama MKSJ i Suda Bosne i Hercegovine, čime je počinio krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. stav 3. i stav 4. u vezi sa stavom 3. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, koji je istu potvrdio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.