ZAMJERIO TUŽIOCU

Dodik u sudnici: Nisam predsjednik entiteta, nego sam predsjednik RS

Tužilaštvo je među prvim dokazima iznijelo odluke visokog predstavnika BiH Kristijana Šmita kojima se stavljaju van snage odluke Narodne skupštine RS

Milorad Dodik. Avaz

29.4.2024

U Sudu BiH završeno je ročište predsjedniku RS Miloradu Dodiku, koji je optužen za nepoštivanje odluka visokog predstavnika.

Tokom izvođenja materijalnih dokaza tužilaštva Milorad Dodik je prigovorio tužiocu Nedimu Ćosiću koji je naveo dokaz o rezultatima izbora u RS u kojima je, kako je rekao, Milorad Dodik proglašen predsjednikom entiteta RS. Na ovo je reagirao Milorad Dodik kazavši: 

- Tužilac tendenciozno govori da sam predsjednik entiteta, a tamo piše da sam izabrani predsjednik RS.

Dio materijalnih dokaza

Inače, tužilaštvo je uložilo dio materijalnih dokaza, a ostale će ulagati u nastavku suđenja 22. maja. 

Sutkinja Sena Uzunović je u startu odbila materijalni dokaz Tužilaštva u kojem je navedeno 30 novinskih članaka, istakavši da oni ne mogu biti dokaz u krivičnom postupku, jer predstavljaju mišljenje i ne temelje se na činjenicama.

Tužilaštvo je među prvim dokazima iznijelo odluke visokog predstavnika BiH Kristijana Šmita kojima se stavljaju van snage odluke Narodne skupštine RS.

Sklonjene odluke

Odbrane su ukazale da je i sam tužilac istakao da su odluke visokog predstavnika sklonjene sa internet stranice OHR-a te da na njima nema Šmitovog potpisa i pečata. Sutkinja je kazala da će Sud cijeniti uložene dokaze naknadno, u okviru glavne stvari.

Tužilaštvo izložilo brojne akte SIPA-e, kao i Službenog glasnika RS.

Sutkinja je odbila izvođenje dokaza Tužilaštva, a koji se tiču Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, koju verziju je Tužilaštvo sa engleskog jezika prevelo putem sudskog tumača. Prijedlog je odbijen iz razloga jer nije predočena službena verzija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.