ORGANIZIRANI KRIMINAL

Nepravomoćno: Sado Đugum osuđen na 13 godina zatvora

Tokom obrazlaganja presude napustio sudnicu

Sado Đugum. Avaz

Meliha Smajkic

27.3.2024

Sado Đugum (46), optužen za organizirani kriminal iz člana 342 KZ F BiH u vezi s nizom krivičnih djela danas je proglašen krivim i osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 13 godina.

Nepravomoćnu presudu mu je izreklo Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Mostaru kojim je predsjedavala Danijela Dalipagić-Rizvanović, a u čijem su sastavu radili Merima Ćatić i Elis Sultanić.

Oslobođen po tri tačke

Đugum je kriv za organizirani kriminal u vezi s izazivanjem opće opasnosti, oštećenjem tuđe stvari, podstrekavanjem na ubistvo, iznudom, kao i za neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga u stjecaju s navođenjem na prostituciju i posjedovanjem i omogućavanjem uživanja opojnih droga.

Oslobođen je jedne tačke optužnice koja se odnosila na izazivanje opće opasnosti i oštećenje tuđe stvari, kao i za nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Iako je kriv za navođenje na prostituciju tada maloljetne S.H. u periodu od 2015. do polovine 2016. godine, oslobođen je da je počinio to krivično djelo u vremenu između druge polovine 2016.godine do 2019. godine. Također, oslobođen je za krivično djelo trgovina ljudima.

Kao olakšavajuću okolnost Sudsko vijeće je cijenilo da je riječ o porodičnom čovjeku, ocu četvero djece, među kojima je jedno maloljetno.

Međutim, od otežavajućih su to stjecaj krivičnih djela počinjenih u dužem periodu, te upornost i drskost prilikom njihovog činjenja.

Također, od otežavajućih okolnosti, između ostalog, Sudsko vijeće je cijenilo i samu ličnost optuženog, budući da se radi, kako je rečeno, o ranije osuđivanoj osobi te da je njegova kriminalna aktivnost postala opasnija. Također, rečeno je da je krivična djela za koja je kriv, uglavnom, činio radi stjecanja protupravne imovinske koristi.

Bez advokata

Đugum je prisustvovao izricanju presude bez svojih advokata Dragana Barbarića i Emira Karače, ali je sudnicu, na zahtjev, napustio tokom obrazlaganja presude.

Suđenje Đugumu, koji se, prema optužnici Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, nalazio na čelu grupe u kojoj su u prvom redu bili Adnan Šljivić (38), Alen Fale (33) i Miran Voljevica, koji je u bjekstvu te drugi njima poznati, počelo je 4. jula prošle godine.

Krajem istog mjeseca Šljivić i Fale su nagodili s Tužilaštvom HNK. Prema Sporazumu o priznanju krivice, prihvatili su zatvorske kazne u trajanju od godinu i po za Šljivića i tri godine za Falu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.