AVAZ SAZNAJE

Sado Đugum ostaje u pritvoru još dva mjeseca

Akcija "Hum" je rezultat višemjesečne istrage koju su pripadnici FUP-a vodili pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Mostaru i koji su, kako je navedeno, zadokumentovali organizovanu kriminalnu grupa na čelu sa Đugumom

Sado Đugum prilikom privođenja. M. SMAJKIĆ

Piše: M. Smajkić

21.10.2022

U Kantonalnom sudu u Mostaru danas je u poslijepodnevnim satima održano ročište za produženje pritvora Sadi Đugumu (44), uhapšenom 22.septembra u akciji „Hum“ koju su izveli pripadnici Federalne uprave policije (FUP).

Kako saznajemo, a što je za portal "Avaza" potvrđeno iz ove pravosudne institucije, večeras je donesena odluka kojom je uvažen prijedlog Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona te je Đugumu, zbog osnova sumnje da je počinio krivična djela oštećenje tuđe stvari, izazivanje opće opasnosti i podstrekivanje na ubistvo produžen pritvor za još dva mjeseca, a koji može trajati najduže do 21.decembra 2022.godine.

Podsjetimo, akcija "Hum" je rezultat višemjesečne istrage koju su pripadnici FUP-a vodili pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Mostaru i koji su, kako je navedeno, zadokumentovali organizovanu kriminalnu grupa na čelu sa Đugumom.

Kao članovi grupe označeni su Alen Fale (31) i Adnan Šljivić (35) koji su ispitani, a koji se nalaze zbog izdržavanja zatvorske kazne po drugom osnovu, dok je Miran Voljevica (43) u bjekstvu i, prema posljednjim podacima, nalazi se u Hrvatskoj.

 Za Ismeta Vrcu zvanog Hipa (62) koji je, zajedno, s Đugumom uhapšen nije traženo produženje pritvora.

Inače, pretresom prostorija koje su koristili Đugum i Vrce, u Tomislavgradu i u Prigrađanima kod Mostara pripadnici FUP-a su pronašli brojne predmete koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela. Kod Vrce su istražitelji FUP-a pronašli veću količinu oružja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.