PRITISAK JAVNOSTI

Nakon žalbe zbog odbijanja pritvora za Denisa Buntića, Sud u Ljubuškom traži izuzeće

U ovoj pravosudnoj instituciji, u kojoj su, prethodno, odbili prijedlog za određivanje pritvora Buntiću te mu izrekli mjere zabrane

Denis Buntić. Ivo Cagalj / PIXSELL

Meliha Smajkic

27.9.2023

Nakon što su jučer iz Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona uložili žalbu zbog odbijanja prijedloga za određivanje pritvora Denisu Buntiću (41), uslijedila je prilično ekspresna reakcija Općinskog suda u Ljubuškom.

U ovoj pravosudnoj instituciji, u kojoj su, prethodno, odbili prijedlog za određivanje pritvora Buntiću te mu izrekli mjere zabrane, po pitanju žalbe odlučili su, još tokom jučerašnjeg dana, zatražiti izuzeće.

- S obzirom na medijsku eksponiranost te činjenicu da je majka osumnjičenika D.B. dugogodišnja uposlenica ovoga suda, kako bi se izbjegla svaka, makar neopravdana sumnja u objektivnost rada ove institucije, Izvanraspravno vijeće ovoga suda je podnijelo prijedlog Kantonalnom sudu Široki Brijeg za određivanje (delegaciju) drugog stvarno nadležnog suda u ovom predmetu - odgovoreno je iz ovog Suda na naš upit. 

Uložena žalba

Podsjetimo, iz Tužilaštva ZHK su jučer naveli da su žalbu uložili zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka i zbog pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

- Predloženo je da Izvanraspravno vijeće nadležnog suda uvaži žalbu, pobijano rješenje ukine i predmet vrati sucu za prethodni postupak na ponovno odlučivanje ili pak da pobijano rješenje preinači i protiv osumnjičenog odredi pritvor - kazali su iz Tužilaštva ZHK.

Razlozi za određivanje pritvora su, kako su ponovili, opravdana bojazan da bi osumnjičeni boravkom na slobodi sa sigurnošću mogao utjecati na iskaze svjedoka, odnosno ometati krivični postupak utjecajem na iste i opravdane bojazni da će ponoviti krivična djela koja mu se stavljaju na teret.

Nasilje u porodici

- Podsjetimo da je pobijanim rješenjem Suda odbijen prijedlog ovog Tužilaštva za određivanje pritvora prema osumnjičenom D.B., protiv kojeg ovo Tužiteljstvo vodi istragu zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo Nasilje u porodici iz čl. 222. st. 2. i st. 4. u vezi sa st. 1. KZ F BiH u stjecaju sa krivičnim djelom Nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari iz čl. 371. st. 2. u vezi sa st. 1. KZ F BiH, a sve u vezi sa čl. 54. KZ F BiH - dodali su iz Tužilaštva ZHK.

Denis Buntić je u protekli petak prijavljen za nasilje u porodici, kada je pretukao suprugu Klaru, u njihovoj porodičnoj kući u kojoj su živjeli s devetomjesečnim sinom. Tokom pretresa kuće, pripadnici Policijske uprave Ljubuški su pronašli cijeli arsenal oružja, automatske puške, pištolje, zolje, lovačko oružje, streljivo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.