KOMENTAR DANA

Nećemo empatiju, hoćemo zakone

Samo hranite zvijeri nepoduzimanjem ničega

Klara i Denis Buntić. Facebook

Nerma Ajnadžić

27.9.2023

Kako sve vas koji sjedite na bilo kojoj funkciji na kojoj možete učiniti nešto, bilo šta, više nije stid? Kako se ne osjećate krivima barem malo? Kako spavate noću znajući da one koje su glasale za vas ni večeras neće spavati zbog straha od bivšeg, sadašnjeg ili potencijalnog partnera?

Kakvi ste to ljudi kada ste svjesni koliko su zakonske procedure u našoj zemlji komplicirane, a vi imate moć da ih olakšate, pojednostavite, pa napokon uvrstite femicid kao krivično djelo, a – kakav šok! – ništa ne radite u vezi s tim?

Region je ostao zgrožen brutalnim ubistvom Nizame. I tada su se svi oglašavali, saosjećali, govorili ''nijedna više''. Iskoristite barem ono osnovno obrazovanje pa izbrojte koliko žena je samo otad ubijeno, prebijeno, doživjelo prijetnje!

Jer nama, ženama, ne trebaju vaša saosjećanja i empatija. Imamo je dovoljno u sebi. Trebaju nam zakoni, a u okviru njih zaštita i sigurnost.

Treba nam da, uz sve dokaze o nasilju, počinilac, naš dželat, ne bude pušten na slobodu niti da ima mogućnost da je plati. Tako ćete nam pomoći. Meni, vama nepoznatoj, i hiljadama drugih, možda sutra i vašoj majci, kćerci, unuci.

Samo hranite zvijeri nepoduzimanjem ničega.

Klara iz Ljubuškog je bila primorana na to da medijima pošalje audiosnimak svog batinanja, preklinjanja da uzoran građanin, sportista, prestane da je udara. Dok joj uzvraća sve gnusnijim prijetnjama.

Kako vas nije stid? Pitam opet.

Hoćete da izazovete toliki bijes javnosti da na ulicama tražimo pravdu? Niste daleko od toga. Jer nijedan vaš izgovor više ne pije vode.

Nikoga ne zanima kako ne možete, ne zanimaju nas prepreke, izabrani ste da rješavate probleme, pa, gospodo i gospođe, izvolite, riješite.

Stidite se i vi koji još tastature koristite kako biste ponizili bilo koju ženu koja je sakupila snage pa se usprotivila zlostavljaču. Komentari poput „zaslužila je“, „nešto mu je morala uraditi“ moraju se drastično, također, kažnjavati. Ne samo da povređujete tu ženu kojoj to pišete već i svaku koja isto ili slično proživljava, pa se zbog vas nenormalnih (u najmanju ruku) predomisli i ostane u takvom odnosu. Modra, krvava, uplakana...

Stidite se.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.