PREVAZILAŽENJE RAZLIKA

Crnogorska porodica iz Berlina osigurala više od 2.000 paketa za ljude u stanju socijalne potrebe u Dalmaciji

Zahtijevajući anonimnost, ovi donatori su pomogli mnogim ljudima u obrazovanju, liječenju,

Pomoć se distribuira u 18 opština, od Imotskog preko Knina, Šibenika do Zadra. Instagram

N. Aj.

29.4.2024

Crnogorska porodica iz Berlina osigurala je više od 2.000 humanitarnih paketa za one koje se nalaze u stanju socijalne potrebe na području Dalmacije u Hrvatskoj.

Pomoć se distribuira u 18 opština, od Imotskog preko Knina, Šibenika do Zadra.

U saopćenju se ističe da, prevazilazeći nacionalnu, vjersku i bilo koju drugu razliku, kako je to dokazala svojim humanirarnim angažmanom do sada, crnogorska porodica ovom području na kojem su tokom vijekova naseljeni mnogi Crnogorci, poklanja posebnu pažnju, prenose Vijesti.me.

- Podsjećamo da su zalaganjem i podrškom ovih donatora u Crnoj Gori otvorene i rade mnoge narodne kuhinje, koje funkcionišu pri različitim vjerskim i drugim nevladinim organizacijama. Osim toga, zahtijevajući anonimnost, ovi donatori su pomogli mnogim ljudima u obrazovanju, liječenju, a učestvovali su i u drugim prepoznatim društvenim akcijama usmjerenim na prevazilaženje podjela i tenzija u društvu. Dovoljno je pomenuti samo neke od njih poput organizacije konvoja Crvenog krsta tokom poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini, prilikom zemljotresa u Hrvatskoj , donacije vozila bosanskim navijačima čiji je kombi zapaljen u Podgorici ili donacije Islamskoj zajednici nakon incidenta u Pljevljima - dodaje se u saopćenju.

Prilikom donacija, donatori insistiraju na anonimnosti, uz isticanje svog crnogorskog identiteta, afirmišući na taj način osjećaj ljubavi prema zemlji iz koje potiču, pozivajući se na tradiciju crnogorske solidarnosti koja traje vjekovima.

- Na ovaj način uvijek sa ponosom ističu da su pobijedili sva iskušenja vremena, podjela i historijskih nesporazuma - zaključuje se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.