HISTORIJSKI MUZEJ BIH

Izložba “Zvukovi rata” privukla veliku pažnju: 15 svjedoka ispričalo svoju priču

Ova izložba uključuje istraživačke, kao i umjetničke komponente koje se bave zvučnim sjećanjem na rat

Sa današnjeg panela. E. Abaz

Piše: Eldar Abaz

27.4.2023

Izložba “Zvukovi rata”(Sound Lifeline) je organizovana ispred Internacionalnog Burch Univerziteta pod pokroviteljstvom Kreativne Evrope „B-AIR“ projekta.

Ova izložba uključuje istraživačke kao i umjetničke komponente koje se bave zvučnim sjećanjem na rat.

Odnos zvuka i prostora

Na osnovu svjedočanstava petnaest svjedoka i svjedokinja, projekt i izložba istražuju odnos između zvuka, prostora, sjećanja i rata. U okviru ove izložbe predstavljena su tri umjetnička rada koja su bazirana na istraživačkom dijelu projekta: „Simfonija Opsade“; elektro-akustična kompozicija Harisa Sahačića, „Mir“; zvučna izvedba Mirsade Zećo, te „Pripovijedanje o opsadi“; dokumentarni Film Lejle Odobašić Novo i Emira Klepe.

Također, u Historijskom muzeju BiH danas je organizovana panel diskusija na kojoj je detaljno predstavljen istraživački okvir projekta kao i umjetničke komponente.

U okviru panela govorili su međunarodni stručnjaci iz oblasti studija zvuka, te partneri iz konzorcija iz projekta “B-Air”, Heikki Uimonen sa Univerziteta istočne Finske, Saška Rafek Perko sa Radio televizije Slovenije i Giorgos Samantas iz TwixtLaba iz Grčke. Moderat je bio Nihad Kreševljaković.


Sa današnjeg panela. E. Abaz

 100 slika opsade

Nakon današnje panel diskusije, u 18 sati, u Fondu Memorijala Kovači bit će upriličena promocija fotomonografije “Sarajevo 1992-1996” italijanskog fotografa Enrica Dagninoa.

U pitanju je knjiga fotografija koja sadrži više od 100 slika iz perioda opsade Sarajevo. Ova knjiga je vrlo izravan i vizuelni dokument o gradu Sarajevu i njegovim ljudima tokom opsade, popraćen Dagninovim bilješkama i crtežima iz tog vremena, a uz tekstove Džemila Hodžića, Nihada Kreševljakovića i Enrica Martija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.