KOMENTAR DANA

Zna li trojka da je vlast

Ekipu iz Naše stranke koja najavljuje promjene bi dobro bilo da neko informira da su oni odavno već vlast

Sivi dom. Fena

Danijal Hadzovic

10.5.2024

Javni servisi u BiH odavno nisu tema u medijima zbog kvalitetnih političkih emisija, domaćih dokumentaraca, filmske i muzičke produkcije, prijenosa Evrovizije, svjetskih i evropskih prvenstava u najpopularnijim sportovima, dobrog kulturnog i obrazovnog programa... Svega toga u njihovom programu odavno već nema.

No, usto, BHRT i FTV ponovo su u žiži javnosti nakon što je prva potonjoj isključila signal zbog dugovanja, signal koji tokom rata nije uspio ugasiti ni teror granata. U patokratskom društvu poput našeg ova sapunica nije mogla proći bez prepucavanja političkih stranaka, koje i ne kriju da se bore za to da žele biti gospodari nad javnim servisom, pa su iz koalicije SDfA, koja svesrdno brani aktuelno rukovodstvo FTV-a, zaključili da je ovo udar trojke i HDZ-a na televiziju.

S druge strane, Naša stranka podsjetila je na činjenicu da je rukovodstvu FTV-a prije više od deset godina istekao mandat, da ona nelegalno posluje sa samo jednim članom Upravnog odbora, da je SDA godinama neformalno vladala ovom televizijom, te da će to biti promijenjeno.

SDA-ovske priče - koja je ogromnim dijelom zaslužna što je javni servis i došao do ovog stanja - kako trojka organizira nekakve udare na FTV i provodi paklene planove su... „Ma, hajte, molim vas“, što bi njihov koalicioni partner rekao.

Naime, trojki ne trebaju nikakve zavjere, koje su pak komplicirani poduhvati, oni nisu u stanju provesti ni mnogo konkretnije i jednostavnije metode koje su im na dlanu - tipa da smijene postojeće i postave novo rukovodstvo FTV-a.

Prošlo je više od godinu kako je konstituirana nova većina u Parlamentu FBiH koja je potvrdila novu Vladu, a Federalnu TV i stanje na ovoj televiziji još nisu ni dotakli.

Stoga, dok posmatramo tragikomičnu nesposobnost i poslovičnu nezainteresiranost trojke da napravi bilo kakvu korjenitiju promjenu u društvu, ekipu iz Naše stranke koja najavljuje promjene bi dobro bilo da neko informira da su oni odavno već vlast. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.