ZAJEDNIČKO SAOPĆENJE

Trojka za stanje u javnim servisima krivi SDA: Zašto je dopuštala nelegalno poslovanje RTV FBiH

Jedino je brzina zaborava SDA zvaničnika veća od brzine propadanja institucija koje su bile pod njihovom vlašću

Lideri Trojke. Fena

E. Ć.

8.5.2024

Predstavnici stranaka trojke (SDP, NiP i Naša stranka) objavili su zvanično saopćenje u vezi s aktuelnom krizom između BHRT-a i RTV FBiH, te za situaciju okrivila SDA.

- Jedino je brzina zaborava SDA zvaničnika veća od brzine propadanja institucija koje su bile pod njihovom vlašću. Podsjećamo ih da RTV FBiH posluje bez Upravnog odbora a da je upravljačkim strukturama, kao i direktoru, mandat istekao prije deset godina. 

Zašto je SDA dopuštala nelegalno poslovanje RTV FBiH koje je tu kuću dovelo u trenutno stanje? Zato što je u upravljačkoj anarhiji konstruirala svoje neformalne kanale vladanja i RTV FBiH usmjeravala u pravcu vlastite promocije, a ne informisanja građana - naveli su iz trojke.

U saopćenju je poručeno kako će takav sistem biti promijenjen ma koliko SDA bila glasna s neosnovanim optužbama na njihov račun.

- Gašenje programa RTV FBiH je, međutim, nešto što je izvan politike, tj. produkt je njihovog međusobnog odnosa s BHRT-om. Naravno, ne slažemo se s prekidom emitovanja programa RTV FBiH, ali i BHRT vode ljudi koje je imenovala SDA. No, to će biti vrlo skoro riješeno. Ipak, dugoročno rješenje je u imenovanju upravljačkih struktura u RTV FBiH čime ćemo ne zarobiti nego osloboditi RTV FBiH od nezakonitog poslovanja i upravljačkih struktura iz sjene koje su u službi politike - poručeno je u zajedničkom saopćenju trojke.

Podsjećamo, rukovodstvo BHRT-a jutros je, kao što je i najavljeno, prekinulo produkciju programa RTV Federacije BiH.

Razlog gašenja usluga produciranja i emitiranja programa je rezultat neizmirenih dugova RTV FBiH prema BHRT-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.