VAŽAN SASTANAK

Zelenski i Cameron u Kijevu razgovarali o britanskoj pomoći Ukrajini

Izvijestio je Camerona o situaciji na linijama fronta rusko-ukrajinskog sukoba

Zelenski i Kameron. Fena

FENA

3.5.2024

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sastao se s britanskim ministrom vanjskih poslova Davidom Cameronom kako bi razgovarali o vojnoj pomoći Ukrajini, saopćila je u petak predsjednička press služba.

Na sastanku, koji je održan u četvrtak u Kijevu, Zelenski je zahvalio britanskoj vladi što je nedavno odobrila najveći do sada paket vojne pomoći Ukrajini, vrijedan 500 miliona funti.

- Pružanje tog paketa, uz ključnu odluku Sjedinjenih Država da pruže pomoć, od velike je važnosti za nas u ovom ključnom trenutku - naglasio je Zelenski.

Izvijestio je Camerona o situaciji na linijama fronta rusko-ukrajinskog sukoba i pozvao britansku stranu da hitno isporuči oružje u okviru paketa pomoći.

Zelenski je posebno naveo vrste oružja koje je Ukrajini potrebno, među kojima oklopna vozila, municiju i razne projektile.

Prema britanskom parlamentu, Britanija je obećala 12,5 milijardi funti za podršku Ukrajini od izbijanja sukoba u februaru 2022. godine, od čega je 7,6 milijardi funti namijenjeno za vojnu pomoć. To uključuje tri milijarde funti za vojnu pomoć u periodu 2024./25. godine, prenosi Xinhua.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.