OGLASIO SE

Bivši NATO-ov komandant: Putin je možda najbolje što se desilo zapadnom vojnom savezu

Vlast Njemačke je 27. februara objavila da će za vojsku napraviti poseban fond od 100 milijardi eura

Džejms Stavridis i Vladimir Putin. AVAZ

A. O.

7.3.2022

Bivši NATO-ov komandant Džejms Stavridis smatra da je ruski predsjednik Vladimir Putin možda najbolje što se ikada desilo Zapadnom vojnom savezu, piše Business Insider.

Kako navode Stavridis, koji je bio komandant od 2009. do 2013. godine, ocijenio je da je Putinova odluka da Rusija izvrši agresiju na Ukrajinu doprinijela tome da Zapad osnaži svoju odbranu. 

Naime, on se u intervjuu za MSNBC osvrnuo i na odluku Njemačke da poveća potrošnju na vojsku.


Vojni budžet

- Godinama sam bio NATO-ov komandant. Na svakoj konferenciji, na svakom sastanku visokih zvaničnika pronalazio sam način kako da se obratim njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i tadašnjoj ministrici odbrane Njemačke Ursuli fon der Lejen (aktuelnoj predsjednici Evropske komisije, op.a.). Kazao bih im: Morate povećati potrošnju na odbranu. Uzalud sam to govorio četiri godine. Vladimir Putin je za 48 sati podstakao Njemačku da udupla vojni budžet. To je mudar potez Njemačke - istakao je Stavridis.

Potom je konstatovao da je Putin možda najbolja stvar koja se ikada desila NATO-u.

Vlast Njemačke je 27. februara objavila da će za vojsku napraviti poseban fond od 100 milijardi eura. Kancelar ove države Olaf Šolc je najavio da će vojni budžet godišnje iznositi više od dva posto BDP-a. Prije toga je zemlja smanjivala potrošnju na vojsku. Šolc je kao razlog za prethodno istaknuto naveo nacionalnu sigurnost i potpuno ispunjavanje obaveza prema NATO-u.


Globalni sistem

Stavridis je 4. februara za list New York Times izjavio da uspostavljeni globalni sistem nalikuje dugo korištenom automobilu koji je zastario, ali koji bi se mogao urediti.

- No, taj automobil je još na cesti, kreće se cestom i ironično je to što je Vladimir Putin najviše učinio za njega - dodaje.

Za penzionisanog generala je malo vjerovatno da će Putin koristiti nuklearno oružje te je napomenuo da je NATO u svim segmentima nadmoćniji od vojske Rusije. Kako je kazao, Rusija neće izazivati direktan sukob s NATO-om, prenosi Business Insider.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.