OKOLINA MOSTARA

Od Blagaja, Bune, Malog Polja, do Hodbina: Kuće za odmor niču kao gljive

U velikoj mjeri prednjače domaći turisti, ali i strani sve više žele u miru i na osami provoditi svoj godišnji odmor, kaže Bašić

Kuće za odmor: Bazen obavezan. Facebook

Meliha Smajkic

12.6.2024

U Mostaru, a pogotovo okolini tog grada, u mjestima Blagaj, Malo Polje, Buna, Hodbina, ali i Bijelo Polje, u turističkoj ponudi je sve više kuća za odmor, dok zemljište na tom području, uz rijeke Bunu i Bunicu, drži paprene cijene.

Tako se dunum zemljišta "uz vodu“ gotovo ne može pronaći ispod 100.000 KM!

Bila korona

Da je trend iznajmljivanja tih kuća, ali i luksuznih vila i dalje vrlo popularan, kao i da iz dana u dan raste broj takvih objekata, vidljivo je na društvenim mrežama, ali i raznim platformama za rezervaciju smještaja.

Ramiz Bašić, dugogodišnji turistički radnik, ali i vlasnik jednog takvog objekta, potvrđuje nam da je takav vid turizma i dalje popularan. Pomama za takvom vrstom odmora počela je u vrijeme epidemije koronavirusa, a premda se činilo da će interes za tim objektima splasnuti, do toga nije došlo.

- Iskreno, interes za smještajem u takvim objektima odnosno odmorom je, čini se, izraženiji. Činjenica je da ima ogroman broj tih objekata i da se novi grade, sve je „načičkano“ takvim kućama, a ni gostiju ne manjka. U velikoj mjeri prednjače domaći turisti, ali i strani sve više žele u miru i na osami provoditi svoj godišnji odmor - priča nam Bašić.

Mir i tišina

Kaže da takvi objekti, osim bazena, nude brojne sadržaje, od džakuzija, saune, igraonica za djecu, sportskih terena i slično.

- Ljude privlači dosta toga. Prije svega, jedna porodica ima intimu i svoje dane odmora može provoditi u miru i tišini. S druge strane, ovo područje obiluje brojnim prirodnim i kulturno-historijskim znamenitostima. Blizu je i more, u Neum mogu za sat, pa ni Dubrovnik nije daleko. Tu je i Stolac, koji posljednjih godina postaje sve zanimljiviji turistima, ali i Počitelj i slično - objašnjava nam Bašić.

Momačke i djevojačke večeri

- Ove objekte ne unajmljuju samo porodice. Već godinama su sve traženiji za momačke i djevojačke večeri, ali i za vjenčanja, dječije rođendane i slične zabave. Također, brojne firme ih koriste za team building aktivnosti - navodi Bašić.

Uglavnom cijene po noćenju kreću se od 200 pa do 2.000 KM, ponegdje i više.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.