AKCIJA "PARAVAN"

U Mostaru, Međugorju i Konjicu uhapšene tri osobe: Pronađeni kokain,oružje, preko 40.000 KM...

Akcija pripadnika SIPA-e provedena pod nadzorom Tužilaštva BiH

Uhapšeni u akciji SIPA-e. Avaz

Meliha Smajkic

5.4.2024

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sinoć su na području Mostara, Međugorja i Konjica, po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, realizirali operativnu akciju kodnog naziva „Paravan“, prilikom čega su izvršili pretrese stambenih i pomoćnih objekata i pokretnih stvari na pet lokacija.

Slobode su lišene tri osobe koje su sprovedene u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih, nakon čega će u zakonskom roku biti predate u nadležnost postupajućem tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

- Prilikom pretresa otkriven je i privremeno oduzet oko jedan kilogram opojne droge kokain, četiri automatske puške, pištolj kalibra 7,65 mm sa 20 komada pištoljske municije, 12 komada granata za ručni bacač granata, tri električne detonatorske kapisle (EDK), jedna protivpješadijska mina „MRUD“ (mina rasprskavajućeg usmjerenog dejstva), 90 komada metaka za automatsku pušku, novac u iznosu 44.000 konvertibilnih maraka i 6.000 eura kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku - navedeno je iz SIPA-e.

Navedene aktivnosti provedene su zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo „Organizirani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelima „Neovlašteni promet opojnim drogama“ i „Neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe“, propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Prilikom realizacije ove operativne akcije ostvarena je saradnja sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.