DIREKTOR MC SREBRENICA

Suljagić: Dodik je podigao napetost, u Srebrenici hodaju policajci sa crvenim beretkama

Naložio sam državnoj policiji, koja je zadužena za sigurnost memorijala, da dozvoli ulazak samo pojedincima i grupama u pratnji vodiča

Suljagić: Tenzije povećane nakon najave sjednice Vlade RS. Facebook

E. Ć.

22.5.2024

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić oglasio se na društvenim mrežama gdje je komentarisao trenutnu situaciju u Srebrenici.

- Tenzije u i oko Srebrenice su se pojačale otkako je lider bosanskih Srba Milorad Dodik najavio da će njegova vlada održati sjednicu u Srebrenici istog dana kada Generalna skupština UN-a glasa o rezoluciji kojom bi se 11. juli proglasio Međunarodnim danom sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici. 

Ulice su sada ispunjene pojačanim policijskim prisustvom, uključujući policajce naoružane dugim cijevima i specijalnim jedinicama sa crvenim beretkama. I Bošnjaci i Srbi u ovom području su napeti - napisao je Suljagić.

Suljagić se dotaknuo i Dodikove najave da uđe u groblje Memorijalnog centra u Srebrenica kako bi “položio cvijeće”.

- Ova sjednica vlade je više od pukog PR trika, to je demonstracija sile usmjerena na nesrbe pod Dodikovom vlašću. Njegova drskost se dodatno demonstrira zahtjevom da uđe u groblje Memorijalnog centra Srebrenica, što je jasna provokacija za preživjele. 

Kao odgovor, kapije groblja će sutra biti zatvorene za Dodika i njegovu pratnju. Naložio sam državnoj policiji, koja je zadužena za sigurnost memorijala, da dozvoli ulazak samo pojedincima i grupama u pratnji vodiča ili kustosa memorijala. Ovo tlo je sveto i mora se poštovati - poručio je Suljagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.