PREDUSLOVI ZA IZGRADNJU

Stvaraju se preduslovi za izgradnju sadržaja u Sportsko – rekreativnom centru Vinko Šamarlić

Općina Novo Sarajevo je putem JP „ONSA“ obezbijedila sredstva za hortikulturno uređenje lokaliteta SRC „Vinko Šamarlić“

Stvaraju se preduslovi za izgradnju sadržaja u Sportsko – rekreativnom centru Vinko Šamarlić. Općina Novo Sarajevo

Marketing

14.6.2024

Nakon uklanjanja devastiranog objekta u vlasništvu Općine Novo Sarajevo na prostoru bivšeg Strelišta u Velešićima završeni su radovi i na vanjskom uređenju ovog lokaliteta koji je sastavni dio Sportsko – rekreativnog centra „Vinko Šamarlić“.

Navedeni radovi podrazumijevali su ugradnju oko 160 metara drenažnog sistema čime je izvršena sanacija klizišta i stabilizacija terena na prostoru bivšeg Strelišta.

„Nakon što smo srušili devastirani objekat na prostoru bivšeg Strelišta uvidjeli smo da postoji problem sa drenažom i podzemnim vodama, te potencijalnim klizištima na ovom lokalitetu. Ovim radovima smo pohvatali drenaže, uradili nasipe, postavili gabione da se zemlja ne bi dalje obrušavala, te zaravnali teren, čime smo postigli da u ovom dijelu Sportsko - rekreativne zone Vinko Šamarlić možemo planirati neke objekte koje po planu već imamo na ovom terenu, istakao je načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović.

Općina Novo Sarajevo - Avaz
Općina Novo Sarajevo - Avaz
Općina Novo Sarajevo - Avaz
Općina Novo Sarajevo - Avaz
Općina Novo Sarajevo - Avaz
+4

Pored navedenih radova, ove godine planirana je i sanacija većeg klizišta čija je procijenjena vrijednost oko od 800.000 KM.

Svi pomenuti radovi su osnovni preduslov da se na ovom lokalitetu, koji je predviđen da bude oaza mira, mjesto rekreacije i edukacije za sve generacije na površini od oko 5,5 ha, krene sa izgradnjom predviđenih sadržaja u cilju uspostave Sportsko – rekreativnog centra „Vinko Šamarlić“.

Predviđeno je da ovaj prostor sadržava sve elemente javnog gradskog parka s pratećim sadržajima i modernom komunalnom infrastrukturom, uređenim i obnovljenim pejzažom, opremljen novom pametnom rasvjetom, urbanom opremom, spravama za fitnes i dječiju igru.

Budući da se radi o zahtjevnom i velikom projektu, koji će se realizovati fazno duži vremenski period, Općina Novo Sarajevo je putem JP „ONSA“ obezbijedila sredstva za hortikulturno uređenje lokaliteta SRC „Vinko Šamarlić“, a kako bi građani mogli već koristiti ovaj prirodni ambijent za šetnju i odmor tokom vrućih ljetnih dana.

„Radnici Preduzeća ONSA već mjesec dana svakodnevno rade na hortikulturnom uređenju SRC „Vinko Šamarlić“, a većinom su provedeni radovi na krčenju samoniklog rastinja i košenju trave što je i primarni cilj da se ovaj prostor dovede u upotrebno stanje. Na osnovu Sporazuma potpisanog sa Općinom Novo Sarajevo predviđeno je da se Sportsko – rekreativni centar potpuno stavi u funkciju za građane Novog Sarajeva, a posebno za građane okolnih naselja, istakao je direktor Preduzeća ONSA, Anel Tahirbegović.

Kako bi se ovaj prostor zaštitio od daljih vandaliskih radnji i kako bi u ovom prirodnom okruženju posjetioci mogli adekvatno provoditi vrijeme i u večernjim satima, Općina je ove godine planirala sanaciju i rekonstrukciju javne rasvjete u Sportsko – rekreativnom centru Vinko Šamarlić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.