STAVOVI

Profesor Enver Kazaz za "Avaz": Vučić je racionalniji političar od Dodika

Kazaz ističe kako je poziv agresivno imponiran te kako govori o potpunom Dodikovom porazu

Milorad Dodik i Enver Kazaz. Pixsell / Avaz

17.4.2024

Suđenje Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću, koji su optuženi za nepoštivanje visokog predstavnika visokog predstavnika nastavljeno je danas u Sudu BiH.

Ročište je opet obilježeno Dodikovim performansom, a saslušana su dva svjedoka Vladimir Janković i Milka Devušić.

Dodikov poraz

Profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Enver Kazaz prokomentirao je za „Avaz“ Dodikovo ponašanje u sudnici upoređujući ga s ponašanjem „bahatog moćnika prema svojim slugama“.

- On je pobrkao vjekove i društvene poretke. On je u ovom trenutku optužen i treba da se ponaša u skladu s normama koje vrijede za sudnicu. Naprotiv, Dodik se ponaša kao na nekoj vrsti poljoprivrednog gazdinstva i na sve moguće načine stigmatizira i vrijeđa ljude oko sebe, ali ono što je interesantno jeste njegov današnji poziv trojci i HDZ-u na hitan sastanak – kazao je Kazaz.

Kazaz ističe kako je poziv agresivno imponiran te kako govori o potpunom Dodikovom porazu.

- Dodik je shvatio da će donošenjem izbornog zakona RS krenuti u akt secesije, udariti u zid i sukobiti se s moćnom zapadnom zajednicom i zemljama NATO pakta. Kad je shvatio da bi to značilo njegov kraj na svaki mogući način, a pri tome i finansijskim sankcijama, osvijetlilo mu se da se nalazi pred nekom vrstom ponora. Ono što trojka treba da uradi u ovom trenutku jeste da se odazove pozivu u ime interesa države, ali i da Dodiku postavi dodatne uvjete budući da se nalazi u situaciji krajnje krize – istakao je Kazaz.

Diktirati uslove

Dodaje kako trojka treba da kaže da donosi tehničke izmjene izbornog zakona, ali i zakon o državnoj imovini na način na koji ga oni definiraju.

- Tada treba da potpišu sporazum koji bi doveo Dodika pred svršen čin. Ovo je šansa da trojka pređe u potpuno ofanzivu i da mirotvornom politikom dobije što više za BiH. Ne slažem se s onima koji kažu da treba širiti krizu jer je u pitanju država i njen evropski put. Vrlo je važno da trojka istraje u svojoj dosadašnjoj politici, ali i da pooštri zahtjeve prema Miloradu Dodiku. Tu se u prvom planu nameću zakoni o državnoj imovini, sudovima i Ustavnom sudu – rekao je profesor.

Profesor Kazaz ističe da trojka treba to da isporuči Dodiku kao dio sporazuma u kojem će diktirati uslove.

- Njegov današnji poziv nije došao iz njegove glave nego iz Vučićeve. Vučić je racionalniji političar od Dodika – istakao je Kazaz.

Za kraj je prokomentirao dolazak pristalica na svako ročište ispred Suda BiH.

- Dolazak pristalica je dokaz da Dodik u SNSD-u vlada čvrstom rukom. To pokazuje činjenica da je svog sina Igora postavio za generalnog sekretara stranke, te kako je udaljio iz stranke Špirića i Radmanovića. Njih nije puno, to su odani članovi partije i ne treba da nas brine što dolaze pred sud. Radi se o ljudima čija egzistencija i politička karijera zavisi od potpune Dodikove volje – zaključio je profesor Enver Kazaz.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.