O ODLUKAMA NSRS

Kazaz za "Avaz": Dodik protiv zapadnog svijeta nema nikakve šanse

Dodik u ovom trenutku izgleda kao neka vrsta razjarenog političkog bika, koji juriša na nesrušivu ogradu

Enver Kazaz. Avaz

29.3.2024

Profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Enver Kazaz poručio je za portal „Avaza“ da smatra da je predsjednik RS Milorad Dodik potpuno izgubio kompas u sukobu sa visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom.

Ovo je uslijedilo kao reakcija na jučerašnju sjednicu Narodne skupštine RS na kojoj je usvojen Nacrt izbornog zakona RS, ali zaključke kojima su traže proglašavanje nepoželjnim ambasadora SAD, Velike Britanije i Njemačke te visokog predstavnika.

- Tehničke izmjene Izbornog zakona su dobre po BiH, ali mislim da je njihov tajming ugrozio pregovarački proces između trojke, SNSD i HDZ-a. Dodik bi priznanjem Šmitovih tehničkih izmjena Izbornog zakona zapravo priznao legitimitet Šmita. Zato je on organizirao veliku predstavu u kojoj on svojim odlukama vodi RS u sukob sa zemljama Zapada, naročito sa SAD, a sankcije oko njega i njegovih ljudi se stežu. Stežu se i ekonomske sankcije, jer je RS u takvoj situaciji da neće moći povući sredstva iz predpristupnih fondova – poručio je Kazaz za portal "Avaz“.

Samoubilačka politika

Mišljenja je da Dodik vodi samoubilačku politiku.

- Ako usvoji izborni zakon RS, osnovno pitanje je ko će u svijetu priznati te načelnike i ko će sarađivati s njima na lokalnim projektima, kao što su npr. infrastrukturni u Gradu Banja Luka. Dodik u ovom trenutku izgleda kao neka vrsta razjarenog političkog bika, koji juriša na nesrušivu ogradu. Na drugoj strani Šmit, uz podršku SAD, zaista omogućuje demokratske procese, ali volio bih da je sačekao još neko vrijeme, jer je postojala mogućnost da se izmjene Izbornog zakona usvoje u Parlamentarnoj skupštini BiH – rekao je Kazaz za „Avaz“.

Budući da to nije učinio, očigledno je da on skupa sa SAD i dijelom EU te Velikom Britanijom lomi Dodika, smatra Kazaz.

- Dodik protiv zapadnog svijeta nema nikakve šanse, to je iracionalna politika, to je politika koja uništava RS. Njemu je jedini način da sačuva RS povratak u pregovore i da pokuša skupa s trojkom u predviđenom roku donijeti tehničke izmjene Izbornog zakona. Ako to ne uradi on je donio minu pred RS – naveo je Kazaz.

Upitan šta bi bilo razumno ponašanje za trojku nakon ovih poteza, a on ističe:

- Trojka je izdala saopćenje u kojem poziva Dodika na dogovore, to je veoma mudro saopćenje, koje je zapravo i rješenje krize i to je saopćenje koje brani dosadašnje rezultate evropskog puta BiH. Naravno da će mnogi osuditi takvo saopćenje kao nešto što spašava Dodika, ali trojci je državni interes iznad svega, pa njen poziv Dodiku treba gledati u tom kontekstu, kao nastavak evropskog puta BiH. Trojka nije tako mekana da će davati puno šansi Dodiku, ali njegov odlazak u propast, kao samoubilački gest jučer u NSRS i njegova samoubilačka politika će zapravo ići u narednom periodu vrlo brzo ako nastavi tim putem.

Na granici iracionalnosti

Dodaje da je siguran da će u Dodiku proraditi pragmatizam i da će se vratiti za pregovarački stol.

- Ipak, sa tako iracionalnim političarem ne možete biti sigurni ni u šta. Za BiH je prava nesreća da RS vodi neko ko je na granici iracionalnosti, a ogrezao u kriminal i korupciju i ko RS vodi u sukob za zapadom – zaključio je Kazaz za „Avaz“. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.