REAKCIJE

Profesor Enver Kazaz za "Avaz": Dobre vijesti iz Laktaša, Šmit odigrao izvanrednu ulogu

Trojka radi konstruktivno, visoki predstavnik dobro radi za BiH i u tom kontekstu Dodik ostaje usamljen, rekao je Kazaz

Enver Kazaz. Avaz

Alen Bajramovic

18.1.2024

Iako je saopćenje nakon sastanka predsjednika stranaka koalicije na državnom nivou kratko i bez puno detalja, profesor Filozofskog fakulteta UNSA i politički analitičar Enver Kazaz u njemu vidi dobre vijesti.

- Ovo su dobre vijesti iz Laktaša, ali to ne znači da trebamo biti preveliki optimisti da će svi prioriteti koje je pred BiH postavila EU biti ispunjeni, zato što nas očekuje pitanja Ustavnog suda BiH ili državne imovine. Međutim, može se reći da je gospodin Šmit odigrao izvanrednu ulogu pritiskom na političare na državnom nivou. Njihov dogovor da će riješiti tehničke izmjene Izbornog zakona, a možda i nešto više što iz šturog saopštenja ne možemo znati, jedan je od najvažnijih napredaka prema članstvu u EU. Trojka radi konstruktivno, visoki predstavnik dobro radi za BiH i u tom kontekstu Dodik ostaje usamljen i izložen svim opasnostima od sankcija zapada. To bi mogao biti razlog zašto se ovako mekano ponašao danas - pojašnjava profesor Kazaz.

Nakon sastanka, u skladu sa dogovorom učesnika, oglasio se samo SNSD kratko saopćivši da je postignut "važan iskorak o ključnim pitanjima na evropskom putu BiH". I u ovom saopćenju Kazaz vidi dokaz da je SNSD svjestan da naspram sebe ima moćne protivnike u američkom ambasadoru Majklu Marfiju i visokom predstavniku Kristijanu Šmitu.

- Time SNSD odjednom pokazuje da, nakon tvrde politike, znaju voditi i umjerenu politiku. Međutim, vidjet ćemo na šta će to izaći. Nikada ne treba vjerovati iracionalnom Dodiku i politici SNSD-a - zaključuje profesor Enver Kazaz.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.