CRNA LISTA DJELUJE

Dodik će ubuduće plaću primati "na ruke"?

Crnolistaši su bili primorani zatvoriti svoje račune u bankama

RTRS

Danijal Hadzovic

17.4.2024

Narodna skupština Republike Srpske će sutra razmatrati niz tema, uključujući i referendum i izborni zakon, no posebno će biti zanimljivo razmatranje dopuna Zakona o radu.

Naime, nakon uvođenja sankcija nekim od najviših političkih funkcionera u RS te najave da bi i banke koje posluju s njima mogle i same završiti na crnoj listi, crnolistaši su bili primorani zatvoriti svoje račune.

Problem je, naravno, nastao oko toga kako primati plaću ili bilo kakav drugi oblik prihoda. Poslanici u Skupštini će ovaj problem nastojati otkloniti jednim poprilično kontroverznim rješenjem. Tako su u dopunama pripremili član koji glasi:

"Izuzetno od člana 126. ovog zakona, u slučaju kada je radniku onemogućena isplata plata putem tekućeg računa koja nije zasnovana na pravosnažnoj sudskoj, upravnoj ili drugoj odluci nadležnog organa, poslodavac platu i druga lična primanja radnika isplaćuje u gotovom novcu", navodi se u izmjenama zakona.

Također, navodi se kako će poslodavac biti dužan da prije isplate dostavi pismeno obavještenje Poreskoj upravi o načinu i razlogu isplate i podacima o radniku kojem se vrši isplata plaće u gotovom novcu, a način isplate plaće uredit će se instruktivnim aktom ministarstva nadležnog za oblast finansija.

Također, u dopunama zakona navode i kazne.

- Novčanom kaznom od 200.000 KM kaznit će se za prekršaj poslodavac koji isplati plaću u gotovom novcu suprotno članu 126a. ovog zakona - pojasnili su.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.