NAKON SANKCIJA

Vlast u RS traži rješenje za isplatu plaće: Osnivanje nove banke spašava crnolistaše

Na stranu što je potrebno 15 miliona KM za njeno pravljenje, nego banka treba od nečega i da živi, ističe Cenić

Crnolistaši bez plaća. Dejan Rakita / Pixsell - Facebook

12.4.2024

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je prošle sedmice da će uskoro biti riješeno pitanje banke koja će raditi unutrašnje platne transakcije u ovom entitetu.

Naveo je da će na taj način biti omogućeno pravnim i fizičkim licima u RS da vrše platni promet kako bi se zaobišle američke sankcije.

Na taj način bi fizička i pravna lica s američke crne liste mogla poslovati i primati plaće. Ipak, ekonomisti nisu saglasni da je to u praksi provedivo.

Ranije afere

Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić za „Avaz“ ističe da su za osnivanje banke potrebni 15 miliona KM, saglasnost Centralne banke BiH, brojni drugi uvjeti neophodni za osnivanje bilo koje banke te da procedura traje više mjeseci.

- Na stranu i to što je potreban novac za formiranje, nego banka treba od nečega i da živi. Ko bi bio deponent banke i imao račun u banci kojom upravlja RS, pogotovo nakon svih dešavanja oko Banke Srpske i svih afera s Institucionalno-razvojnom bankom koje se zataškavaju? Niko nema interes da posluje samo u domaćem platnom prometu kada ima toliko komercijalnih banaka - ističe Cenić.

Cenić: Nije održivo. Facebook

Podsjeća da je Služba društvenog knjigovodstva ukinuta jer se tvrdilo da je bolje da taj posao rade komercijalne banke.

- Govore da će otvoriti banku dok se prodaje imovina Banke Srpske. Nakon što su zvaničnici završili na crnoj listi počeli su otvarati račune u Novoj banci, kao domaćoj banci. Sada se želi otvoriti nova domaća banka, samo što će ona biti u državnom vlasništvu umjesto privatnog, a služit će svrsi da plaću primaju ljudi koji su na crnoj listi, to nema nikakve logike - kazala je Cenić.

Ruski oligarsi

Upitana postoji li mogućnost da ova banka postane održiva ukoliko bi, primjera radi, u nju uložili novac ruski oligarsi, Cenić naglašava:

- Rusija je skinuta sa SWIFT-a i njima nije u interesu da posluju na prometu samo unutar RS, oligarsi žele da posluju širom svijeta.

Kada bi se osnovala ta banka, ona ne bi mogla da posluje ni sa Srbijom, ističe Cenić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.