NEVJEROVATNE IZJAVE

Stevandić: Licemjerno je pričati o Srebrenici dok u Gazi ginu civili, to je bio zločin lokalnog karaktera

Kada je u pitanju glasanje u Vijeću sigurnosti, Stevandić kaže da veliki broj zemalja rekao da neće podržati rezoluciju

Nenad Stevandić. RTRS

S. S.

13.4.2024

Srpski narod drži baklju slobode veoma visoko i zato im i smetamo, i zato i jesu toliki pritisci na predsjednike Srbije i RS, Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, kazao je za RTRS Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine RS.

- Ljudi koji su projektovali mir u Dejtonu nisu ga projektovali da se ponovo sukobljavamo, već da živimo u miru u toleranciji. A ovo što je uradio Zlatko Lagumdžija upravo je suprotno od toga. Naravno, opet uz pomoć tih istih zemalja - naglašava Stevandić.

Ističe da rukovodstvo RS radi "težak posao", ali da sve radi u interesu RS.

- Ovo što mi danas radimo jednog dana učit će se u historiji, kako današnje rukovostvo RS brani naše postojanje. Svi znaju da je Kristijan Šmit nelegitiman, ali njih boli uho za time - poručio je Stevandić.

Stevandić je mišljenja da je licemjerno pričati o Srebrenici dok u Gazi ginu toliki civili.

- U Gazi je poginulo 33.000 ljudi, od toga najveći broj djece i žena. Šta nam to kaže? Da li bijeli Bošnjaci, odnosno oni koji žive u Evropi vrijede više od onih iz Azije ili Afrike. Ovdje je riječ o kolonijalanom pristupu - rekao je Stevandić.

Stevandić tvrdi da je Srebrenica "zločin lokalnog karaktera, na teritoriji jedne opštine."

- Da li to možemo stavljati u istu ravan sa Ruandom, gdje je ubijeno 800.000 ljudi, ili danas u Gazi. Da li se ovom rezolucijom pere i Njemačka i da li njenih 50 miliona žrtava odlazi u zaborav.

Kada je u pitanju glasanje u Vijeću sigurnosti, Stevandić kaže da veliki broj zemalja rekao da neće podržati rezoluciju.

- Mi već sada znamo da više od 40 zemalja ne prihvata kliše Zapada u prekrajanju historije. Kada znate da je jedna velika Rusija nedavno imala samo sedam glasova, onda morate da znate da je ovo već pobjeda srpskog naroda - rekao je Stevandić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.