SKUPOĆA I NA PIJACAMA

Cijene voća i povrća neprekidno rastu: Kilogram šparoga i do 20 KM, a jagoda 10 KM!

U odnosu na 2022. godinu sve je skuplje i za 2 KM. Ne može čovjek biti pametan i skontati šta se dešava, kaže Šindik

Na Tržnici u petak: Ponuda dobra, ali kupaca manjka. Avaz

Meliha Smajkic

24.3.2024

Cijene voća i povrća neprekidno rastu, a pojedinog, poput jagoda i divljih šparoga, šokiraju. Tako se vezica šparoga na popularnoj mostarskoj pijaci Tržnici prodaje po cijeni između 3 i 4 KM. Budući da vezica teži oko 200 grama, kilogram se kreće od 15 do 20 KM! 

I dok kupci negoduju, prodavači se brane time da je berba te izuzetno zdrave biljke mukotrpan posao.

Slabije kupuju

I cijena jagoda je visoka, pa se kilogram prodaje za 10 KM. Kako se radi o prvim ovogodišnjim, i to uvoznim, građani ih slabije kupuju i zapravo, kako su nam kazali, čekaju na domaće.

- Ne znam postoji li išta od voća i povrća da je zadržalo lanjsku cijenu. Sve razumijem, i trud i rad, nije jednostavno proizvesti vlastito voće i povrće, ali mislim da ovo nisu razumne cijene - kazala nam je jedna od rijetkih građanki koje smo u petak zatekli na Tržnici.

Dok i statistički pokazatelji ukazuju na to da je prodaja poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama lani u odnosu na godinu prije porasla, dotle je činjenica da su voće i povrće sada skuplji do 2 KM nego što je to bilo 2022. godine.

Tako se kupus raštika prodaje po cijeni od 5 do 6 KM po kilogramu, koliko je i mladi luk. Kupus u glavici je 3 KM, koliko je i mrkva, dok su blitva, zelena salata i špinat 4 KM. Tikvice koštaju 5 KM, patlidžani 6 KM, a paprike 7 KM. Bijeli luk je opet poskupio i sada se kilogram kreće od 12 do 15 KM, u zavisnosti od vrste, a majdonos i celer su 10 KM. Mladi krompir košta 3 KM, a obični 2 KM.

Dvije mrkve

Olga Šindik, dugogodišnja prodavačica, kaže nam da je pijaca puna svih vrsta povrća i voća, ali da situacija nije zadovoljavajuća.

- Bliži se Uskrs, samo što nije, a, sudeći prema ovoj slici na pijaci, kao da neće ni za mjesec. Evo, petak je, nekada su redovi od ribarnice bili do pola pijace, a sada skoro nigdje nikoga. Ne može čovjek nikako biti pametan i skontati šta se dešava, jer, s jedne strane, puni su nam gradovi auta, puni restorani, a, s druge, dolaze nam mušterije i kupuju po dvije mrkve i po tri krompira - kaže nam Šindik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.