DOSTAVLJENO MIŠLJENJE

Ekskluzivno: Ministarstvo pravde BiH protiv pomilovanja Fadila Novalića

Negativno mišljenje prije 15 dana poslao je i Sud BiH i taj spis također je stigao na adresu Predsjedništva BiH

Novalić: Već u Vojkovićima. Avaz

Miralem  Aščić

22.3.2024

Ministarstvo pravde BiH dostavilo je mišljenje Predsjedništvu BiH kada je riječ o zahtjevu presuđenog Fadila Novalića da se pomiluje u aferi "Respiratori", kojom je osuđen na četiri godine zatvora, saznaje portal "Avaza". 

Saznajemo da je Minstarstvo pravde dostavilo mišljenje komisije, koja je odlučivala o ovom zahtjevu, 20. marta Predsjedništvu BiH. 

"Avaz" saznaje da u mišljenju Ministarstva pravde stoji da zahtjevu za pomilovanje ne treba udovoljiti.

Podsjećamo, negativno mišljenje prije 15 dana poslao je i Sud BiH i taj spis također je stigao na adresu Predsjedništva. 

Prema informacijama "Avaza", Predsjedništvo bi trebalo 4. aprila održati redovnu sjednicu na kojoj bi se trebala naći tačka o pomilovanju Novalića. 

S obzirom na to da su ranije dva člana Predsjedništva, Denis Bećirović i Željko Komšić, najavili da neće glasati da se Novalić pomiluje, te da su Sud i Ministarstvo pravde dali negativna mišljenja, to znači da bivši premijer Federacije neće biti amnestiran na visoku korupciju zbog koje je stigao na izdržavanje kazne u Vojkoviće. 

Fadilu ostaje još jedan as u rukavu, a to je apelacija Ustavnom sudu BiH, koja će biti poslana u narednih nekoliko dana. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.