BH. APSURDI

Bingo lutrijom do novog premijera: Ko će naslijediti Fadila na čelu FBiH

Za rasplet događaja treba ipak sačekati konačni raspored mandata u bošnjačkom klubu, a, vjerovatno, i odluku Dragana Čovića

Ostaje neizvjesno koji blok – SDA i DF ili stranke osmorke će imati potrebnih minimalno 11 delegata. Fena

Piše: Danijal Hadžović

12.11.2022

Iako zvuči pomalo besmisleno, o tome ko će naredne četiri godine vladati Bosnom i Hercegovinom i Federacijom mogao bi odlučiti... Žrijeb. 

Prema rasporedu mandata u kantonalnim skupštinama u FBiH, izvjesno je da će kontrolu nad hrvatskim klubom u Domu naroda FBiH imati HDZ BiH, a nad Klubom Srba i Klubom ostalih stranke osmorke. I dalje, međutim, ostaje neizvjesno koji blok – SDA i DF ili stranke osmorke će imati potrebnih minimalno 11 delegata koji su neophodni za izbor novog Predsjedništva FBiH i potom Vlade.


Neizvjestan rasplet

SDA je pojedinačno najdominantnija stranka u FBiH i, s DF-om, kao političkim partnerom, imaju sigurnih 10 delegata u ovom klubu. S druge strane, sigurnih 10 delegata ima i osmorka, pa će preostala tri delegata donijeti prevagu jednima ili drugima. S obzirom na to da će oba bloka, vrlo vjerovatno, imati i jednak broj glasova za izbor bošnjačkog delegata iz Livanjskog i Posavskog kantona, koji će od dva bloka na kraju dobiti delegata, zavisit će od žrijeba. 

U slučaju da i jedan i drugi blok budu imali 11 delegata (od ukupno 23), tada će postojati mogućnost da i jedni i drugi budu izvršna vlast.

Nije tajna da bi sebe na ovoj poziciji želio vidjeti lider SDP-a Nermin Nikšić. Naime, iako je neformalni predizborni dogovor bio da se u zamjenu za podršku Bećiroviću za premijera Federacije iz koalicije podrži lider NiP-a Elmedin Konaković, nakon izbora na kojima je SDP značajno jača stranka od NiP-a, socijaldemokratima su apetiti porasli te sada traže i mjesto premijera FBiH, dok bi NiP-u, eventualno, bila prepuštena čelna pozicija u KS. 

Konakoviću naruku ne ide to što su protiv ideje da on bude premijer i partneri iz NES-a.

Stabilna većina

S druge strane, nije tajna da je SDA, u želji za opstankom na vlasti, spremna napraviti koaliciju sa SDP-om, a u javnosti se špekuliralo da su spremni čak i premijersko mjesto prepustiti Socijaldemokratskoj partiji. U javnosti se sve više spominje mogućnost da jednu od premijerskih pozicija dobije i Semir Efendić. 

Naime, Stranka za BiH sve je bliže tome da se pridruži strankama osmorke. Iako nema presudan broj mandata, podrška SBiH bi mogla biti vrlo značajna za uspostavu stabilne većine i u javnosti se već odavno šuška da za poziciju jednog premijera, da li u Kantonu Sarajevo ili FBiH, ozbiljno konkurira i Semir Efendić.

Ipak, za rasplet događaja treba sačekati konačni raspored mandata u bošnjačkom klubu, a, vjerovatno, i odluku Dragana Čovića o tome s kim će radije ići u vlast.

Vršenje žrijeba

U Izbornom zakonu piše da se žrijeb za izbor delegata u Domu naroda provodi tako što će se listići s imenima političkih subjekata, odnosno kandidata, ubaciti u neprozirne kuglice, koje se potom stavljaju u prozirnu posudu, nakon čega se pristupa izvlačenju “sretnih dobitnika”. 

Na taj način će se utvrditi koji je kandidat na kraju osvojio mandat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.