U 63. GODINI

Preminuo profesor Sej Ramić: Poznat po organiziranju građana da se suzbije boravak migranata u urbanim dijelovima grada

Nakon smrti voljene supruge i sam se razbolio te je poslije moždanog udara prijevremeno penzionisan

Sej Ramić. Facebook

Z. K.

14.3.2024

Preminuo je profesor Sej Ramić (63), bivši gradski vijećnik u Bihaću i čovjek poznat po aktivnostima i organiziranju građana da se suzbije boravak migranata u urbanim dijelovima grada. Od njega se oprostio kolektiv iz JU Gimnazija "Bihać".

Poštovani kolega

- S dubokom tugom javljamo da je naš poštovani kolega Sej Ramić preminuo sinoć u Bihaću. Sej Ramić (1961. - 2024.), profesor likovne kulture u JU Gimnaziji "Bihać", rođen je u Bosanskom Petrovcu u porodici Ramić, sin Omera i Ismete.

Njegov otac Omer Ramić, profesor tjelesnog i zdravstvenog odgoja, u potrazi za poslom, zajedno sa svojom porodicom seli se u Sarajevo. Sej pohađa osnovnu školu u Sarajevu, a nakon majčine prerane smrti vraća se u Bihać, gdje nastavlja dalje školovanje. Poslije završene srednje škole upisuje Likovnu akademiju koju uspješno završava. 

Zapošljava se pred sami rat u Tehničkoj školi u Bihaću. Stupa u brak u kojem sa suprugom Dinom dobija dvoje djece, Zeldu i Endija. U ratu se stavlja u službu odbrane.

Nakon ranjavanja postaje član Umjetničke grupe u 501. slavnoj brigadi Armije BiH. Godine 1994., prelazi u Gimnaziju "Bihać" i kao vrstan profesor i umjetnik u našoj školi radi do 2019. godine. Napravio je mnoge umjetničke slike s motivima Une i grada Bihaća. Izlagao je svoje radove u više galerija, a posljednja uspješna izložba je bila u gradu Zagrebu. 

Dao veliki doprinos

Dao je doprinos gradu Bihaću kao gradski vijećnik i učesnik brojnih aktivnosti u kulturnim događajima Grada, posebno Bihaćkog ljeta.

Nakon smrti voljene supruge i sam se razbolio te je nakon moždanog udara zbog spriječenosti da radi u školi prijevremeno penzionisan.

Svjetlost je majka boja, a boje su njen porođaj. Životno svjetlo našeg Seja prestalo je da sjaji, ali njegova umjetnost će nastaviti živjeti kroz brojne portrete, pejzaže i umjetnička djela koja je ostavio iza sebe. 

Članovima porodice Ramić kolektiv JU Gimnazije "Bihać" upućuje najiskrenije saučešće, a našem Seju neka je laka zemlja bosanska za koju se borio i živio – napisao je prof. Džanšah Agić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.