"AVAZOVA" TEMA

Raste broj građana koji gube novac na igrama na sreću: U paklu kocke sve više žena

Prve kockarske korake čine djevojčice već u 8. ili 9.razredu osnovne škole, kaže prof. Romić

Kocka pravi problem. Facebook

Meliha Smajkic

20.2.2024

Sve više raste broj bh.građana koji gube gomile novca na igrama na sreću. Tako je lani promet u kladionicama u F BiH dostigao vrtoglavih 1,7 milijardu KM. I, dok se trend povećanja broja ovisnika o kockanju povećava, primijetno je da je među njima sve više žena.

Upozorava na to Marko Romić, profesor traumatske psihologije koji trenutno u Klubu ovisnika liječenih o kocki (KLOK) ima četiri žene koje su odlučile potražiti pomoć.

Finansijska, socijalna, društvena i porodična propast

- Nažalost, sve češće imamo priliku vidjeti cijenu, odnosno, posljedice tog kockanja koje se ogleda u propasti žena na finansijskom, socijalnom, društvenom i porodičnom planu. Trenutno su četiri, a i ranije ih je bilo, svih ovih godina. Jer, činjenica je da žene sve više kockaju i jedina razlika je u tome što one uglavnom igraju „bingo“ i klade se na utrke pasa, za razliku od muškaraca koji, uglavnom, igraju rulet, poker ili se klade na sportske događaje - kaže nam prof.Romić.

Prof. Romić: Neprijatelji vlastitom narodu. Prof. Romić

Iako je dobna, gornja, granica žena koje kockaju veća nego je to slučaj s muškarcima, ipak, poražavajuće je to da prema dosadašnjim iskustvima i istraživanjima prof.Romića, djevojčice već u 8.ili 9.razredu osnovne škole počinju s prvim kockarskim koracima.

-U srednjoj školi, to se još više intenzivira, a više je faktora, u principu, za ulazak u taj svijet kockanja. Najčešće je to iz znatiželje koju pokreću saznanja da je neko ostvario dobitak, ali i ta silna propagandna mašinerija koja ih obasipa iluzijom da svoje probleme mogu riješiti na takav način-objašnjava naš sagovornik.

Patološko kockanje

U cijeloj toj priči, materijalni dugovi kockara koji se mjere u stotinama miliona maraka su zanemarivi u odnosu na uništene vlastite, ali i živote djece, supružnika, porodice.

-To je, jednostavno, nemjerljivo i, zaista, krajnje je vrijeme da se naše vlasti počnu poduzimati mjere na saniranju posljedica patološkog kockanja, jer su one stravične. Pa, sav taj novac o kojem se priča, taj promet kladionica, sve je to izvučeno iz džepova građana, koji će oni i njihova pokoljenja vraćati desetljećima, jer za toliko su zaduženi. Sve ovo bi se svelo pod zaključak da je to, jednostavno, neprijateljski čin prema vlastitom narodu- ističe Romić.

On će, 20.februara u Mostaru održati edukativno-interaktivno predavanje na temu „Kockanje žena“.

50.000 ovisnika

Tačan broj patoloških kockara u BiH je nepoznat, a podatak koji se iznosi jeste da je riječ o najmanje 50.000 osoba. Pojedina istraživanja su pokazala da više od pola miliona stanovnika BiH posjećuje kladionice. Nažalost, neznatan broj onih koji se podvrgnu liječenju u tom procesu istraje do kraja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.