PREZADUŽENA NACIJA

Prema posljednjim podacima nadležnih institucija: Građani bankama duguju 12 milijardi KM

U svakom slučaju, nužno je u nizu situacija uzeti kredit za premošćivanje bilo svakodnevnih troškova života, rekao je Domljan

Skoro svaki zaposleni stanovnik BiH ima kreditno zaduženje. Facebook

Meliha Smajkic

17.1.2024

Skoro svaki zaposleni stanovnik BiH ima kreditno zaduženje. Da se to zaključiti iz podataka nadležnih institucija. Tako je, prema posljednjim informacijama Agencije za statistiku BiH, radnika u našoj državi bilo 850.523, a, prema posljednjim podacima Centralne banke BiH, kredite su imala čak 864.434 bh. građana.

Ukupan iznos

Ukupni krediti koje su banke u BiH plasirale stanovništvu na kraju novembra 2023. godine iznosili su 11,77 milijardi KM. U odnosu na 2022., prošle godine smanjen je broj kreditno zaduženih građana, ali je povećan ukupan iznos kredita.

- Na kraju 2022. godine 895.465 građana je imalo kredite kod banaka u BiH, a preostali iznos tih kredita na kraju decembra 2022. iznosio je 10,97 milijardi KM - saopćili su iz Centralne banke BiH.

Najveći dio kredita koje su podigli bh. građani, prema evidenciji na kraju novembra 2023. godine, od ukupnih 11,77 milijardi KM, odnosi se na nenamjenske kredite, koji su iznosili 8,6 milijardi KM ili 73,1 posto.

Dvije grupe

Prof. dr. Vjekoslav Domljan, ekonomski stručnjak, kaže nam da zapravo postoje dvije grupe građana koje se kreditno zadužuju. U prvoj su oni koji usljed inflacije nastoje investirati i uložiti u nešto, a u drugoj su oni kojima krediti služe za preživljavanje.

Domljan: Neki se zadužuju i za opremanje djece za školu. Facebook

- U svakom slučaju, nužno je u nizu situacija uzeti kredit za premošćivanje bilo svakodnevnih troškova života, bilo za poduzimanje nekih investicionih zahvata koji su neminovni. Primjerice, morate zamijeniti otvore ili neki dio u automobilu, djecu opremiti u školu i slično, pa ono što bi bilo normalno kod nas, uvjetno kazano, predstavlja čak i investiciju - kazao nam je Domljan.

Godišnji rast

Kada je riječ o godišnjem rastu kredita, kod sektora stanovništva je registriran za 768,5 miliona KM, kod privatnih preduzeća za 436,1 milion KM, nefinansijskih javnih preduzeća za 27,8 miliona KM i kod ostalih domaćih sektora za 50 miliona KM.

Prema posljednjim podacima Centralne banke BiH, iz oktobra prošle godine, ukupni krediti domaćim sektorima su iznosili 23,19 milijardi KM. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.