NARANDŽASTO UPOZORENJE

Jak vjetar prouzrokovao brojne štete na objektima i putevima širom BiH

Mnoga stabla su oborena širom BiH, što uključuje Sarajevo i Banju Luku.

Oboreno stablo. Facebook

Z. K.

2.12.2023

Civilne zaštite zabilježile su brojnu štetu na objektima i putevima širom BiH nakon što je našu zemlju pogodio olujni vjetar.

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje zbog udara vjetra, jačine od 50 do 80 kilometara na sat.

Iz BIHAMK-a sve vrijeme izvještavaju o otežanom saobraćanju u većem dijelu zemlje usljed jakih udara vjetra. 

Brojni odroni

Upozoravaju na odrone na brojnim dionicama, a posebno izdvajaju magistralne puteve Bihać-Srbljani-Bosanska Krupa, Jajce-Banja Luka, Turbe-Karanovac, Novi Travnik-Bugojno, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Kladanj-Živinice-Šićki Brod, Tuzla-Bijeljina, Buna-Masline, Stolac-Neum, Višegrad-Vardište, Foča-Gacko i Sarajevo-Foča-GP Hum.

Tako su vozači zabilježili odron na ulazu u tunel na pravcu Vlasenica - Kladanj, a BIHAMK upozorava da je osim odrona, na cesti moguće vidjeti granje i oborena stabla.

Mnoga stabla su oborena širom BiH, što uključuje Sarajevo i Banju Luku. Na jednoj od fotografija vidi se da je u Banjoj Luci palo prilično veliko i debelo drvo, no srećom niko nije povrijeđen.

U USK je došlo do štete u Bihaću, Bosanskoj Krupi i Sanskom Mostu, ali bez većih posljedica i ljudskih žrtava. Lokalni portali iz Fojnice prenose da je novogodišnja jelka u centru grada oborena, a podijelili su i fotografije na kojima se vidi da je vjetar odnio plastenike te obarao stabla.

Pad temperatura

Iz Republičke uprave civilne zaštite ističu da su i vodostaji Save u blagom porastu u oblastima oko Bosanske Gradiške i Srpca, te kod Rače. U porastu je i Una kod Ribnika te Lim kod Rudog.

Oni ističu da se poslijepodne očekuje slabljenje vjetra, ali i pad temperature. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.