NEPRAVOSNAŽNO

Oslobađajuća presuda za "Krvavi Bajram" u Mostaru

Nije bilo dokaza da su optuženi zajedničkim pucanjem usmrtili jednu osobu, a teže i lakše ranili 23 Bošnjaka

S početka suđenja. M. Smajkić

Meliha Smajkic

13.11.2023

U Kantonalnom sudu u Mostaru danas je izrečena, prvostepena, oslobađajuća presuda petorici bivših pripadnika specijalne policije MUP-a HR Herceg-Bosne Ivanu Hrkaću (55), Boži Periću (57), Željku Planiniću (55), Zlatku Pavloviću (49) te Josipu Cvitanoviću Cvikiju (48) u predmetu poznatom kao „Krvavi Bajram“ i „Liska park“.

Sudsko vijeće Kantonalnog suda je ocijenilo kako nije bilo dovoljno dokaza da su optuženi odgovorni za krivična djela koja su im se stavljala na teret.

Groblje u Liska parku

Prema optužnici, potvrđenoj još 2004. godine, Hrkać,Perić, Planinić, Pavlović i Cvitanović, zajedno s Markom Radićem Makom, koji je bio u svojstvu bivšeg načelnika Policijske uprave u zapadnom dijelu Mostara, terete se da su na Bajram, 10. februara 1997. godine, zajedno napali grupu od više stotina građana bošnjačke nacionalnosti koji su se, prema prethodno najavljenoj posjeti, kretali u blizini groblja u Liska parku.

Nakon što su ih udarcima pomoću palica pokušali prisiliti da se vrate unazad, počeli su pucati iz pištolja te zajedničkim pucanjem usmrtili Šefika Sulejmanovića, a teže ranili Seida Maksumića i Safeta Radoša te lakše ozlijedili 23 osobe, među kojima i tadašnjeg mostarskog muftiju Seida ef.Smajkića. Suđenje u ovom predmetu, znanom kao jedna od najvećih sudskih saga u BiH je otpočelo 2006. godine, a prekinuto je 2013.godine.

Novi sudski proces ovoj petorki je otpočeo 3. decembra 2021.godine i to nakon osmogodišnjeg prekida. Suđenje je krenulo ispočetka, a svi optuženi su se branili sa slobode osim Cvitanovića koji je pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 17 godina i pet mjeseci za ubistvo Radića, koje je počinio 9. novembra 2020.godine.

Uložit će žalbu

Inače, Radić, osuđeni ratni zločinac je u ovom predmetu bio prvooptuženi, a tokom posljednjeg sudskog procesa je doneseno rješenje o obustavi postupka protiv njega.

Iz Tužilaštva HNK su najavili da će po dobijanju pismenog otpravka sudske presude uložiti žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.