NAKON OSAM GODINA

Suđenje za "Krvavi Bajram" u Mostaru krenulo ispočetka

Čitanjem optužnice otpočeo glavni pretres u Kantonalnom sudu u Mostaru

Sa suđenja za događaj iz 1997.godine. M.Smajkić

Piše: M. Smajkić

3.12.2021

U Kantonalnom sudu u Mostaru danas je, nakon osmogodišnjeg prekida, čitanjem optužnice pred Sudskim vijećem kojim predsjedava Erna Filipović otpočeo glavni pretres u slučaju poznatom kao „Liska park“ odnosno, „Krvavi Bajram u Mostaru“.

Tako su se u odnosu na prethodni put, 11.novembra, danas stekli svi procesni uvjeti te je Mirjana Đerić, zamjenica glavnog kantonalnog tužioca Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona pročitala optužnicu protiv Ivana Hrkaća (54), Bože Perića (56), Željka Planinića (53), Zlatka Pavlovića (48) te Josipa Cvitanovića Cvikija (47).


Svi optuženi na slobodi , osim Cvitanovića. M.Smajkić

Svi optuženi se brane sa slobode osim Cvitanovića koji se, podsjetimo, nalazi u pritvoru u Kaznenopopravnom zavodu (KPZ) Mostar, zbog ubistva  Marka Radića Make, počinjenog lani, 9.novembra, a za koje mu se, trenutno sudi.

Radić je, kada je počela ova sudska saga, 2006. godine bio prvooptuženi.

Prema  optužnici, potvrđenoj, čak, 2004.godine, Hrkać,Perić, Planinić, Pavlović i Cvitanović su, zajedno s Radićem, koji je bio u svojstvu bivšeg načelnika Policijske uprave u zapadnom dijelu grada, a  ostali kao bivši pripadnici specijalne policije MUP-a HR Herceg-Bosne  na Bajram, 10. februara 1997. godine zajedno napali grupu od više stotina građana bošnjačke nacionalnosti koji su se, prema prethodno najavljenoj posjeti, kretali u blizini groblja u Liska parku.Cvitanović optužen za ubistvo ranije prvooptuženog. M.Smajkić

Nakon što su ih udarcima pomoću palica pokušali prisiliti da se vrate unazad, počeli su pucati iz pištolja te zajedničkim pucanjem usmrtili Šefika Sulejmanovića, a teže i lakše povrijedili 23 osobe.

Svi optuženi su se izjasnili da razumiju optužnicu, a nastavak je zakazan za 27.januar naredne godine kada će biti saslušano pet svjedoka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.