DEJTONSKI APSURDISTAN

Malo glasova, puno moći, a rezultati nikakvi: I FGR uhljebe za utrku ima!

U bh. politici egzistira gomila likova koji su politiku iskoristili kao unosan izvor egzistencije

Marjanović: Politički trgovac. Facebook

Danijal Hadzovic

9.8.2023

Iako su nepotizam, korupcija, uhljebljivanje i klijentelizam godinama bili sinonimi za vladavinu SDA, činjenica je da i među protagonistima nekadašnje opozicije, a sadašnje vlasti egzistira gomila likova, najčešće s upitnim sposobnostima i političkim znanjem, koji su politiku iskoristili kao unosan izvor egzistencije i gomilanja moći.

Teško da iko ovo bolje utjelovljuje od Damira Marjanovića. Ovaj genetičar na velika je vrata u politiku ušao nakon protesta 2014. godine i ostavke vlade, kada je u prijelaznoj, tobožnjoj ekspertskoj vlasti imenovan za ministra obrazovanja KS. S repom, minđušom, kožnom jaknom i nekonvencionalnim pristupom, Marjanović je uspio postati miljenik „urbanog“ dijela glasačkog tijela u Sarajevu.

Dvostruka funkcija

Nedugo potom obreo se u novoosnovanom DF-u, no on je pucao visoko, pa je, nezadovoljan činjenicom da ga nisu kandidirali za člana Predsjedništva, nakon svega nekoliko sedmica, napustio ovu stranku. Izbore 2018. dočekao je u Našoj stranci i dobio dvostruku funkciju – u Skupštini KS i Domu naroda FBiH.

No, ni ova ljubav nije dugo ispunjavala Marjanovićevu ambiciju, pa je, nakon neuspješnog pokušaja preuzimanja NS-a, napustio i ovu stranku te pokrenuo vlastiti politički projekt upečatljivo-neupečatljivog naziva ZNG (nije “Zbor narodne garde“, nego „Za nove generacije“). Iako je ova stranka u BiH sveukupno osvojila oko desetak hiljada glasova, Marjanoviću je to bilo dovoljno da korištenjem svih rupa u sistemu dobije delegata u Domu naroda BiH te mjesto u Skupštini KS, kao i mjesto u Domu naroda FBiH za sebe.

No, njegova stvarna moć trgovine tek se vidi u ostalim pozicijama koje si je u međuvremenu priskrbio. Tako bi pojedinačni zastupnik Marjanović, u zamjenu za podršku za izbacivanje Stranke za BiH iz Vlade KS, trebao da dobije ministra za nauku, visoko obrazovanje i mlade. Upravo je visoko obrazovanje oblast kojom Marjanović desetak godina upravlja u KS i kroji je po svom.

Marjanović, pojedinačni zastupnik u KS, uspio je uspostaviti kontrolu i nad čitavim nizom nadzornih odbora, direktorskih mjesta, institucija, a najslikovitiji je primjer “Sarajevogas”, za koji je javna tajna da je upravljan od Marjanovićevih ljudi, s direktorom Edisom Bakovićem na čelu.

Marjanović sklonosti ima ka kulturi, pa mu je u proteklom periodu omogućeno da kadrovira rukovodstva i po kulturnim institucijama, od Kamernog teatra do “Collegium Artisticuma”. Nije loše za svega jedan mandat i nekoliko hiljada glasova.

Ključno pitanje

No, ključno je pitanje kako i zašto je Marjanoviću, pojedinačnom zastupniku, serijskom političkom preletaču i danas lideru lijeve stranke, omogućeno da s tako malo glasova ima toliko pozicija i moći.

Također, do danas nije jasno koje su to njegove politike, vrijednosti i rezultati koje je ostvario u deceniji ordiniranja javnim resursima u Kantonu Sarajevo, osim da je imidž urbanog, ''cool'' profesora s repom, minđušom i kožnom jaknom uspio naplatiti kao nijedan SDA-ovac.

Parafiskalni Damir

Još jedan primjer FGR uhljeba je i Marjanovićev imenjak Damir Nikšić. Samoprozvani konceptualni umjetnik, koji je javnosti postao poznat kreveljenjem po YouTubeu, drito s biroa za zapošljavanje ušao je u Skupštinu KS 2018. kao kandidat SDP-a, a tokom angažmana u ovoj stranci najupamćeniji će postati po psovanju stranačkim kolegama i pokušaju fizičkog nasrtaja na njih, nakon čega je izbačen iz partije.

Poslije toga je pokrenuo svoj vlastiti propali politički projekt, da bi se na kraju obreo u Našoj stranci, iz koje je izabran u Parlament FBiH. Preletač koji je svoje pozicije tokom godina također unosno iskoristio za pozicije u trgovini.

Nikšić: Očito neznanje. Facebook

A o kakvom se političkom znalcu radi, slikovito govori primjer njegove nedavne objave na Facebooku u kojoj je napisao da se zalaže za smanjenje parafiskalnih nameta na plaće radnika i povećanja poreza na bogatstvo u BiH. Naravno, „parafiskalni nameti na rad“ ne postoje (rad je opterećen doprinosima i porezom na dohodak, dok su parafiskalni nameti neporezni prihodi koje naplaćuje država poput takse na istaknutu reklamu), kao što ne postoji ni porez na bogatstvo. No, takav čovjek je zadužen da nam kroji ekonomski sistem. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.