MOSTAR

Voda prodire u arhiv i prijeti da uruši temelje zgrade!

Rajković: Upozorenje navela u izvještaju

M. SMAJKIĆ

2.5.2018


Iako je u obnovu i modernizaciju zgrade Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona i Kantonalnog suda Mostar Evropska unija uložila više od 900.000 eura, ipak još nije riješen problem u Sudu s kojim kubure već cijelu deceniju.

 Vlaga na zidovima

Radi se o prodiranju oborinskih voda u podrum zgrade, jedne od najljepših u Mostaru izgrađenih u doba austrougarske vladavine, tačnije 1892. godine.

Da je cijela priča vrlo ozbiljna, govori činjenica da je u tom dijelu zgrade smještena cjelokupna arhivska građa Kantonalnog suda Mostar.

 - Zbog prodora vode u prostorije arhiva, pojedini zidovi su puni vlage koja se čak nosivim zidovima penje do prizemlja ugrožavajući i stubove atrija koji su već počeli da se krune i pucaju. Zbog navedenog stanja postoji ne samo realna opasnost od uništenja dijela arhivske građe ovog suda nego i opasnost da se i temelji zgrade Suda, koji su građeni od kamena miljevine, na pojedinim mjestima uruše. To bi, naravno, dovelo do statičke nestabilnosti cijelog objekta s katastrofalnim posljedicama, uključujući i ljudske žrtve! - upozorila je u izvještaju za proteklu godinu predsjednica Suda Jasmina Rajković.

Ona je, baš kao i u prošlogodišnjem izvještaju, ukazala i na činjenicu da još nije riješen problem dotrajalih prozora na skoro cijeloj zgradi Suda.

- Pogotovo su na drugom spratu prozori dotrajali do te mjere da iz okvira ispadaju prozorska stakla, pa i na trotoar ispred zgrade Suda koji pješaci koriste za prolaz. Naravno, ovaj problem utječe i na pothlađivanje radnih prostorija - navela je Rajković.

 Sanacija krova

Ona je nadležne podsjetila na to da su sanacijom krova donatorskim sredstvima ostvarene ogromne uštede u budžetu HNK te ih pozvala da riješe ove probleme.


Sudski muzej 

Kantonalni sud u Mostaru, kao objekt od izuzetne historijske i graditeljske važnosti, ima jedinstvenu postavku sudskog muzeja. U toj postavci su oprema i dokumentacijski materijali koji su se koristili na ovom sudu i drugim bh. sudovima od turskog doba do danas. Tu su pisaće mašine i pribor, plakati, publikacije, bilteni, kao i primjerci starih zakonika i specifičnih sudskih odluka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.