POTVRDILO MINISTARSTVO

Bjelorusija pokrenula veliku nenajavljenu vojnu vježbu

Bit će organizirano premještanje vojne opreme i osoblja te da će na određenim cestama biti ograničen saobraćaj

Aleksandar Lukašenko, predsjednik Bjelorusije. AP

A. O.

13.12.2022

Nenajavljenu provjeru borbene spremnosti svojih trupa pokrenula je Bjelorusija, saopćilo je ministarstvo odbrane jutros. 

- Radit će se o aktivnostima sveobuhvatne prirode. Jedinice će se morati što prije prebaciti u određena područja, organizirati zaštitu i odbranu te postaviti mostove preko rijeka Neman i Berezine - saopćilo je bjelorusko ministarstvo, a prenosi Sky News.


Premještanje vojne opreme

Bit će organizirano premještanje vojne opreme i osoblja te da će na određenim cestama biti ograničen saobraćaj. Bjelorusija je već više puta nagovijestila kako bi se mogla uključiti u sukob u Ukrajini kao saveznica Rusije. Međutim, vojni analitičari smatraju kako je malo vjerojatno da će se predsjednik Aleksandar Lukašenko zaista odlučiti na taj korak.

Institut za proučavanje rata (ISW) je jučer u analizi situacije u Ukrajini naveo da Rusija sve više nastoji manipulirati svojim saveznikom – Bjelorusijom.


Provođenje propagande

- Ruski dužnosnici provode propagandu koja sugerira da bi se bjeloruske kopnene snage mogle pridružiti ruskoj invaziji na Ukrajinu. Bjeloruski lideri , uključujući predsjednika Aleksandra Lukašenka, često ne kontriraju tim informacijama. Cilj je zadržati ukrajinske snage na bjeloruskoj granici kako se ne bi preusmjerile na drugo područje ratišta - navodi ISW.

Uprkos toj informacijskoj propagandi, jako je malo vjerojatno da će Bjelorusija u doglednoj budućnosti napasti Ukrajinu. Dapače, ona ne bi mogla, s obzirom na svoju vojnu moć, dugoročno okupirati ukrajinsku vojsku. Ruski pritisak na Bjelorusiju radi pružanja podrške ofenzivi u Ukrajini dio je dugoročnih napora da se učvrsti daljnja kontrola nad Bjelorusijom, navodi se u izvještaju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.