SAVEZNIČKA ODLUČNOST 2022

Rusija i Bjelorusija nastavile zajedničku vojnu vježbu

Vojske će obavljati niz vježbi na pet poligona i četiri aerodroma širom Bjelorusije, uključujući i dijelove koji se nalaze u blizini sjevernog dijela Ukrajine

Sa današnje vojne vježbe. Agencije

H. J. I.

12.2.2022

Vojnici Bjelorusije i Ruske Federacije nastavili su danas na poligonima širom bjeloruske teritorije održavanje zajedničke vojne vježbe koja je nazvana "Saveznička odlučnost 2022", a koja je zbog napetosti oko Ukrajine izazvala reakcije zapadnih zemalja.

Vježbe koje su vojnici Bjelorusije i Rusije započeli 10. februara, održavat će se sve do 20. februara. U tom periodu, vojska će obavljati niz vježbi na pet poligona i četiri aerodroma širom Bjelorusije, uključujući i dijelove koji se nalaze u blizini sjevernog dijela Ukrajine.


"Ilegalna oružana formacija"

Tim povodom, Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je danas nekoliko videosnimaka koji prikazuju trenutne aktivnosti u sklopu vojnih vježbi u Bjelorusiji.

Između ostalog, tokom današnjih aktivnosti, ruski i bjeloruski artiljerci obavili su vježbu koja je imala za cilj uništiti područja koje je zauzela "ilegalna oružana formacija".

- Ruski artiljerci su zajedno s bjeloruskom vojskom izveli udare na područja koje su zauzele oružane formacije. Obuka je održana na pologinu Osipovički u Bjelorusiji. Vojnici su brzo zauzeli položaje i ispalili rakete na područja gdje su se nalazili neprijatelji - saopćeno je iz Ministarstva odbrane Rusije.


Danas vježbali na dva poligona

Također, iz Rusije su naveli kako su vojnici dvije zemlje izvršili izviđanje, osmatranje i upravljanje paljbom putem bespilotnih letjelica.

Osim vježbi na poligonu Osipovički, ruski i bjeloruski vojnici su danas vršili aktivnosti i na poligonu Gožski. U ovom dijelu, cilj vojnika Bjelorusije i Rusije bio je taj da namame lažnog neprijatelja u tzv. "vatrenu zasjedu".

- Neprijatelj je uništen uz podršku artiljerije i avijacije. Za manevarsku odbranu korišten je višecjevni raketni sistem Grad i samohodne haubice Gvozdika - ističu iz Ministarstva odbrane Rusije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.