MJESEC BORBE

Predsjednik Udruženja oboljelih od melanoma Fikret Operta za "Avaz": Drastičan porast oboljelih

Ove godine prema Fondu solidarnosti trebalo je biti usmjereno 205 miliona, a Vlada, parlamentarci i odbori doznačili su samo 50 miliona KM, kazao je

Lista čekanja se širi. Facebook

14.5.2024

Udruženje oboljelih od melanoma formirano je 2017. godine s ciljem širenja svijesti o ovoj zloćudnoj bolesti, obavljanja preventivnih aktivnosti i osiguravanja liječenja modernim, inovativnim lijekovima koji spašavaju život.

Predsjednik Udruženja oboljelih od melanoma Fikret Operta za “Avaz” je govorio o teškim izazovima s kojima se susreću oboljeli, među kojima je i on sam.

Najlošija situacija

- Fond solidarnosti finansira 100 oboljelih u metastatskoj fazi bolesti, ali, nažalost, 19 oboljelih od melanoma iz Udruženja nalazi se na listi čekanja i oni nemaju te lijekove - kazao je Operta.

Istaknuo je da, osim tih pacijenata, zaključno s 31. martom ove godine, tačan broj pacijenata na listi čekanja je 2.012, a do prije samo pola godine broj oboljelih bio je manji za 400.

- Maj je mjesec širenja svjesnosti o melanomu, a nama je cilj da ovu temu približimo građanima u Federaciji. Pokazalo se da je najlošija situacija o pitanju liječenja upravo u Federaciji - rekao je Operta.

Operta: Mi nećemo stati. Facebook

Zvanična potvrda

- U regiji nema lista čekanja, sada imamo zvaničnu potvrdu. Osim toga, prema Fondu solidarnosti trebalo je biti usmjereno 205 miliona maraka, a Vlada, parlamentarci i odbori doznačili su samo 50 miliona KM, što je daleko od dovoljnog - istakao je Operta.

Dvije marke

- Svijest se mora probuditi, to je prioritet. U ovoj državi ljudi se nisu borili kako bi se danas patili i mučili, nego da se riješe ta pitanja, jer je to, na kraju, ljudsko pravo. Kad je riječ o oboljelim, Federacija je u svojevrsnoj crnoj rupi, sve dok za naše oboljele moramo sakupljati po dvije marke kako bi se liječili umjesto da se poštuje Zakon o zdravstvenoj zaštiti - naveo je Operta.

Napomenuo je da je nedopustivo da se terapija čeka ili prekida, kao u ovoj aktuelnoj situaciji s nedostatkom citostatika, jer to vodi fatalnom ishodu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.