MOĆ PRIRODE

Imate ga u kuhinji: Ovaj začin pojačava libido kod žena

Nedostatak seksualne želje je problem o kojem rijetki govore

Potvrdila istraživanja. Printscreen

E. Ag.

8.2.2023

Seksualni život je neiscrpan izvor sreće, zadovoljstva, a ponekad i frustracija. Nedostatak seksualne želje ili libida je problem o kojem rijetki govore jer je obavijen velom srama iako mnogi traže rješenje. No Indijci, narod koji je zaslužan za najvažniju knjigu o seksu Kamasutru, znaju i kako priskočiti problemu ženskog libida.

Začin je rješenje

Nova istraživanje pokazala su da jedna od biljaka u mješavini karija znatno utječe na poboljšanje libida. Riječ je o piskavici, jednom od glavnih sastojaka najpoznatijeg indijskog začina koji se obično sastoji od kurkume, piskavice, korijandera, kumina, đumbira, kajenskog bibera, kima i niza drugih biljaka. Istraživanje "Red Hot Researcha" zabilježilo je da piskavica, listovi i sjemenke te biljke smanjuje probleme žena tokom menopauze. Kod žena u menopauzi piskavica može smanjiti razne tegobe, poput suhoće rodnice, seksualne disfunkcije, navale vrućine, znojenja, poremećaja sna, promjena raspoloženja i depresije. No, paralelna studija došla je do još zanimljivijih rezultata, piskavica pomaže i kod seksualnih problema. Tokom studije 42 posto učesnica otkrilo je kako su se problemi u spavaćoj sobi smanjili kad su uzimale 500 mg biljnih dodataka piskavice dnevno. Žene koje su prijavile problem suhoće vagine i boli tokom seksa uočile su promjene na bolje.

Uravnotežuje hormone

Istraživači u Indiji su dali organski ekstrakt piskavice, nazvan FenuSMRT, dva puta dnevno ženama (njih 24) u dobi od 20 do 48 godina koje su imale menstruaciju. Začin je pomogao u uravnoteženju hormona, povećavajući testosteron i estradiol. Testosteron je ključan za "poticanje seksualnog interesa i održavanje želje", rekli su stručnjaci, a pomaže i kod ovlaživanja, boljeg osjeta i protoka krvi. U usporedbi s onima koje nisu uzimale ekstrakt, žene su imale povećan libido, manju razdražljivost i pojačani estradiol, glavni ženski spolni hormon.

Trudnice, oprez

- Piskavica se može smatrati prirodnom alternativom za seksualne probleme kod žena - izvijestio je istraživački tim, predvođen stručnjacima iz kompanije "Akay"  u Indiji. Međutim, žene bi trebale izbjegavati piskavicu tokom trudnoće jer može ubrzati trudove, što dovodi do pobačaja. Zbog toga je kari često hrana trudnica koje su prešle termin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.