MENTALNO ZDRAVLJE

Nova studija: Ovo voće može poboljšati raspoloženje u samo četiri dana

Sadrži tri puta više vitamina C od narandži i jagoda

Sorta SunGold. Facebook

E. Ag.

16.2.2024

Netretirano voće riznica je vitamina potrebnih čovjekovom organizmu. Da je njegova zdravstvena sveprisutnost očita, govori i poznata izreka o tome kako „jedna jabuka na dan tjera doktora van“. To potvrđuje i nedavno istraživanje, objavljeno u British Journal of Nutrition, koje je otkrilo da jedno egzotično voće može značajno poboljšati naše raspoloženje.

Kivi i mentalno zdravlje

Novozelandski naučnici otkrili su da konzumacija kivija može poboljšati raspoloženje za samo četiri dana.

- Sjajno je znati da tek male promjene u prehrani, poput dodavanja kivija, mogu utjecati na to kako se osjećamo svaki dan - izjavila je koautorica studije, psihologinja Tamlin Koner (Conner), piše Živim.hr.

Tajna međusobne povezanosti ovog zelenog voća s raspoloženjem leži u vitaminu C koji je, među ostalim benefitima, takozvani podizač energije i vitalnosti. Tu činjenicu je dodatno potvrdio eksperiment s prehranom proveden na 155 odraslih osoba s nedostatkom ovog vitamina. Svaki dan tokom osam sedmica učesnici su dobivali placebo, dodatak vitamina C od 250 mg ili dva kivija, a zatim su zamoljeni da izvijeste o svojoj vitalnosti, raspoloženju, kvalitetu sna i tjelesnoj aktivnosti.

Poboljšano raspoloženje

Istraživači su otkrili da su i grupa koja je uzimala vitamin C i oni koji su jeli kivi izvijestili o poboljšanom raspoloženju. Međutim, za razliku od onih koji su uzimali suplemente, grupa koja je jela kivi iskusila je vitalnost i poboljšanja raspoloženja u samo četiri dana s učinkom koji je dosegao vrhunac oko 14 do 16 dana.

- Naši su učesnici u početku imali relativno dobro mentalno zdravlje pa su imali malo prostora za poboljšanje, ali su ipak prijavili dobrobiti intervencija kivijem ili vitaminom C - rekao je glavni autor dr. Ben Flečer (Fletcher).

Učesnicima je davana sorta SunGold koja je iznutra žuta, a ne zelena i navodno sadrži tri puta više vitamina C od narandži i jagoda. Stoga, naučnici su na temelju dobivenih rezultata zaključili kako ono što jedemo itekako može imati utjecaj na to kako se osjećamo. Hranjive tvari u prehrani važne su ne samo za fizičko zdravlje nego i mentalno.

Ima i druge zdravstvene dobrobiti:

- smanjuje rizik od hroničnih bolesti

- poboljšava probavu

- promiče zdravlje srca

- poboljšava kvalitet sna

- dobar je za oči.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.