ŠEF HRVATSKE DIPLOMATIJE

Gordan Grlić Radman za "Avaz": Očekivali smo ovakve rezultate, nastavljamo odlične odnose s BiH

Hrvatska će podržavati Bosnu i Hercegovinu i na pregovorima s EU s našim iskustvom i našom ekspertizom, kao što smo radili do sada

Grlić Radman: U HDZ-u su zadovoljni rezultatima. N. Šaljić / Avaz

17.4.2024

Hrvatska demokratska stranka (HDZ) vodi prema prvim službenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva Hrvatske (DIP). 

Prema DIP-u HDZ-u pripadaju HDZ - 63 mandata, Rijekama pravde 42, Domovinskom pokretu 13, Mostu 9, IDS-u 4, Možemo 8, Fokusu 3, NP Sjever 2.

Građani prepoznali rad HDZ-a

Prve službene rezultate za "Avaz" je prokomentarisao ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman.

- Zadovoljni smo. Na koncu je to zapravo i očekivano s obzirom na to što je ova Vlada u dva mandata učinila. Dakle, kada govorimo i na unutrašnjoj i vanjskoj politici.

Ima još puno toga, naravno, u interesu hrvatskih građana. Vidjeli ste i naš program je bio afirmativan i pozitivan, naša kampanja je bila pozitivna.

Hrvatski građani su prepoznali naš program, naše napore u savladavanju svih kriza. Govorimo i o COVID-u 19, dva razorna zemljotresa, ruska agresija na Ukrajinu, dakle energetska kriza.

Tu smo dali dogovore i hrvatski građani nisu osjetili posljedice ruske agresije na Ukrajinu i negativne gospodarske implikacije.

Tu je hrvatska Vlada djelovala zaštitnički kako bi sačuvala i radna mjesta i hrvatske kompanije.

Ono što je važno hrvatskim građanima su mir, sigurnost i stabilnost, a to može ostvariti jedino ova Vlada na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem - rekao je Grlić Radman.

Na pitanje našeg novinara o Bosni i Hercegovini, Grlić Radman je rekao da se može očekivati nastavak dobrih odnosa i saradnje.

Podrška BiH na EU putu

- Hrvatski nacionalni interes je stabilna, sigurna i funkcionalna Bosna i Hercegovina. S BiH dijelimo najdužu granicu i nama je u interesu europsko članstvo. 

Upravo zalaganjem hrvatskog premijera Plenkovića otvoreni su pristupni pregovori između BiH i EU. Mislimo da stabilnost i budućnost BiH može počivati na temeljima Pariškog mirovnog sporazuma. 

Hrvatska će podržavati Bosnu i Hercegovinu i na pregovorima s EU s našim iskustvom i našom ekspertizom, kao što smo radili do sada.

Možemo očekivati i zajedničku sjednicu Vlada, imamo mnogo otvorenih pitanja koje moramo zajednički rješavati - poručio je Grlić Radman za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.