"AVAZ" NA LICU MJESTA

Nakon objavljivanja rezultata izbornih anketa: Zatišje u štabu HDZ-a, visoki funkcioneri nisu više tu

Za razliku od prošlog mandata, ukoliko se ankete pretoče u službene rezultate, HDZ-u neće biti dovoljna samo podrška manjina za formiranje Vlade

Sa lica mjesta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

17.4.2024

U Hrvatskoj su danas održani parlamentarni izbori, a biračka mjesta su zatvorena u 19 sati.

Odmah u 19 sati su objavljeni rezultati izlaznih anketa, koji nisu uključivali glasove manjina i izbornu jedinicu za državljane Hrvatske koji ne žive u toj državi.

Ekipa "Dnevnog avaza“ se nalazi u štabu HDZ-a, gdje su se uz aplauze dočekali rezultati. 

Prema tim rezultatima HDZ-ova koalicija je osvojila 58 mandata, no ako se uzme u obzir da tri mandata u dijaspori zadnjih 20 godina uzima HDZ, vrlo je vjerovatno da će se i sada to desiti i da će broj mandata HDZ-a se povećati na 61. Ipak, to bi i dalje bilo pet mandata manje nego 2020. godine.

Prilikom objavljivanja rezultata u štabu su se pojavila brojna poznata imena poput ministara Vilija Beroša i Davora Božinovića te saborskih predsjednika i potpredsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, odnosno Željka Reinera. No, nakon toga su se svi povukli iz štaba, vjerovatno u iščekivanju službenih rezultata

Za razliku od prošlog mandata, ukoliko se ankete pretoče u službene rezultate, HDZ-u neće biti dovoljna samo podrška manjina, koji imaju osam mandata, za formiranje Vlade. Oni bi sa manjinama mogli imati 69 mandata, a za većinu je potrebo 76. Oni bi partnera vjerovatno trebali tražiti u desničarskim Domovinskom pokretu ili MOST-u, koji su dobili 13, odnosno devet mandata.

Prije nekoliko dana se pojavio snimak na kojem predsjednik HDZ-a Andrej Plenković vrijeđa funkcionere MOST-a, pa bi to dodatno moglo otežati formiranje Vlade. Stranke koje su osvojile manji broj mandata su ideološki bliže SDP-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.